Симеонов: Решението за трите поискани оставки е взето прибързано

Симеонов: Решението за трите поискани оставки е взето прибързано

„Поставихме остро въпроса, защо трябва да научаваме от медиите за поискани оставки. Явно това решение е взето предната вечер – прибързано и в нарушение на коалиционните взаимоотношения, които са регламентирани с нашето споразумение. Така че, образно казано ние върнахме назад часовника“. Това заяви пред NOVA лидерът на НФСБ Валери Симеонов ден след като управляващата коалиция обяви, че ще изкара мандата си докрай, а рокади в кабинета ще има след вота на недоверие, внесен от БСП.

„Винаги колективният разум е по-добър от индивидуалния. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза.“, коментира той.

Симеонов заяви още, че в края на краищата България не е е царство и решенията трябва да се вземат спрямо коалиционните споразумения.

„ Ако ГЕРБ имаха повече от 121 депутата, тогава Борисов би имал това право сам да взима еднолични решения. Той понякога си го позволява и ние сме му правили забележка. Той има някои особености на характера, които не са съвместими с формата на управление, която в моемнта има България. Моите уважения към големия коалиционен партньор, но те нямат мнозинство в парламента и след като са сключили с нас споразумение, трябва да го спазват“, каза още той.

Симеонов обясни, че решението за поисканите оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов не е било основано

„Добре познавам работата на министрите Маринов, Горанов и Караниколов, работил съм с тях и не мога да изразя каквото и да е съмнение за обвързаност с Доган или Пеевски. Директно сме говорили по тези въпроси и съм ги питал във времето. Кой какво е казал и кой кого обвинява няма значение. Важна е практическата работа. Важни са фактите около тяхната дейност и поведение. Не съм видял основание за такъв упрек. Обществото често приема конспиративни теории, на които вярва. Няма никаква интрига, няма нищо хаотично. Това е прибързано решение, което вчера беше коригирано. Те не са отпаднали тези оставки. Просто отложихме въпроса за сряда след вота“, заяви той, като допълни, че оставките ще бъдат дискутирани в сряда, след като се отхвърли вотът на недоверие.

По думите на Симеонов в протеста срещу правителството има елементи, които са командвани от "Дубай" и те не са малко. „Чухте какво каза Божков в разговор – аз мога да събера за един час 10 000 души до парламента. Лъже и преекспонира, но поне 1 000 човека може да управлява”, посочи още той.

Според него сред демонстрантите почти няма протестиращи партии. „Като изключим част от БСП, партизанските отряди, внедрени вътре и част от ДСБ, аз не виждам други партии там. Протестът е по-скоро спонтанен и хаотичен”, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ