Скандал в парламента

Скандал в парламента

Истински скандал се разрази в парламента, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова беше отстранена от пленарно заседание.

Председателят на парламента Димитър Главчев спря микрофоните на лидера на левицата, докато тя четеше декларация на нейната група. Според Главчев, Нинова оскърбила Народното събрание.

В декларацията си Корнелия Нинова заяви: „Разбирате ли какво правите с гласуването и поведението си по предложението ни да бъде изслушан министър-председателят? Той твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това. Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници. Не позволявате ли по този начин да бъдат издадавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, запита Нинова.

„Не сте на пленум на БСП. Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП”, прекъсна я Главчев.

Депутатът от БСП Антон Кутев също беше наказан заради реплики към председателя на НС.

След като отстрани Корнелия Нинова и Кутев, депутатите от БСП започнаха да скандират „оставка“ и групово напуснаха залата.

Малко по-късно групата на „БСП за България“ обяви, че ще поиска оставката nа Димитър Главчев като председател на парламента.

„Днес е лош ден за българската парламентарна демокрация. Беше направен безпрецедентен, пореден опит от председателя на а НС да се налага цензура, да се ограничава възможността българската опозиция да говори, народните представители от БСП да поставят въпроси. В знак на протест напускаме днешното заседание. ПГ на БСП започва подписка и процедура по искане оставката на председателя на НС г-н Главчев. Настояваме да бъдат отменени и наказанията, които той наложи днес на Корнелия Нинова и Антон Кутев. Българската опозиция и нейният глас няма да бъдат запушени. Ще продължим да отстояваме свободата и демокрацията на страната“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ