След брифинга на Борисов: "Браво!" от Нинова, "Ще видим..." от Цветанов

След брифинга на Борисов: Браво! от Нинова, Ще видим... от Цветанов

След брифинга на Борисов: "Браво!" от Нинова, "Ще видим..." от Цветанов

Първите коментари за днешното решение на Съвета за сигурност към МС се появиха почти светкавично след изявлението на премиера Борисов, че няма да гоним руски дипломати.

Най-доволна е Корнелия Нинова, която възторжено отправи поздрави.  "Поздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва, от запазване на канала за диалог не само между нас и Русия, между Европа и Русия. Надяваме се като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа“, заяви Нинова.

По искане на БСП по-рано днес председателят на парламента прекъсна обичайният петъчен парламентарен контрол за свикване на председателски съвет по случая "Скрипал". От Левицата настояваха за извънредното събиране на лидерите на парламентарните група, за да се приеме обща декларация по темата. Данаил Кирилов от ГЕРБ възрази, че спонтанно прекъсване за председателски съвет би нарушило правилника на парламента, но председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова председателският съвет да бъде свикан, въпреки нарушението. По-късно Корнелия Нинова се оплака пред журналисти, че не е било постигнато съгласие за обща декларация, тъй като от ГЕРБ, в лицето на Цветанов се възпротивили.

След заявената позиция от премиера, не се налага парламентът да излиза с декларация към момента, коментира на свой ред пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след председателския съвет по случая „Скрипал“.

„Днешното решение на министър-председателя е на база проведения Съвет за сигурност. Информацията, която са обсъждали, не е достояние за народните представители“, посочи той. „На БСП им хареса само позицията на премиера, че към настоящия момент няма да се гонят дипломати от България. На председателския съвет прочетох основните акценти от решението на Съвета. БСП не бяха много дружелюбни това нещо да намери място в декларацията“, обясни Цветан Цветанов. „Единственото, за което изразиха пълното си задоволство и подкрепиха премиера е за това, че няма да гоним руски дипломати“, допълни той. „Нямам абсолютно никакви съмнения във фактите, с които Великобритания разполага, и с това, което те казват и отстояват“, каза още Цветан Цветанов.

Той отново подчерта позицията си отпреди два дни, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави.

"Действията са мерилото за политическите намерения. Днес няма действия, обаче остава и възможността да има конкретни такива, при допълнителна информация.", отбеляза още той.  „Трябва да бъдем с много ясна позиция - дали искаме да бъдем част от развитите демократични държави, от евроатлантическия пакт или искаме да толерираме това, което се случи в Крим и нарушаването на международното право“, изтъкна Цветанов. На въпрос може ли България да бъде посредник между Русия и ЕС, Цветанов посочи: „България е председателстваща ЕС и може да играе много по-активна роля. Трябва да бъдем водещи във всичко, което се случва в 6-месечния период. Ако има посредничество, България ще участва в процеса, но въпросът е каква е позицията на държавите, които солидарно подкрепиха Великобритания“, обясни той.  Според него важно да се отчете и позицията на Македония, Албания и Черна гора по случая. „България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави“, каза Цветан Цветанов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ