Сливат в национална компания няколко дружества на БДЖ

Сливат в национална компания няколко дружества на БДЖ

Сливат в национална компания няколко дружества на БДЖ

"БДЖ Холдинг", "БДЖ-Пътнически превози" и "БДЖ-Товарни превози" се сливат в национална компания "Български държавни железници". Това съобщи на брифинг министърът на транспорта Николай Събев.

Амбицията е БДЖ да се модернизира и да излезе на печалба през 2023 г. Ще се направи пътна карта за мерките, които ще се предприемат за модернизацията. Целта е да няма забавяне в графиците, да има свързаност между градовете и влаковете да са приятни за пътуване.

"От началото на 2024 г. смятаме повече да не искаме пари от държавата за това, че изпълняваме договора за обществен превоз. Ще излезем на капиталовите пазари в Европа", посочи министър Събев. Той обаче отчете, че състоянието на БДЖ в момента е критично.

Министърът на транспорта представи новия Съвет на директорите на БДЖ, който включва петима експерти, които заедно с екипа от зам.-министри поставят началото на реформата в железницата. Симеон Евтимов е председател на борда, а Йордан Мирчев, Кирил Григоров, Любомир Сяров и Петко Петков са новите членове на Съвета на директорите на БДЖ. "Всеки един от тях е много сериозен експерт в областта на железниците", каза министър Събев. 

"Ние като нов Съвет на директорите поемаме отговорност към принципала за управление на държавния капитал в обществена полза като превърнем БДЖ в истинска национална компания, да да стане железницата предпочитания транспорт в България. Целта е гражданите да се радват от свободата на придвижване, бизнесът да има достъп до пазарите, а обществото като цяло да разчита на сигурността на железните пътища. Искаме да променим нещата и места пазарната функция на железницата да се използва като социален инструмент, искаме социалната функция на железницата да се ползва за интегриране на транспортния пазар", каза новият председател на Съвета на директорите на БДЖ Симеон Евтимов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ