Депутати искат анкетна комисия да разследва глобата за АЕЦ „Белене”

Депутати искат анкетна комисия да разследва глобата за АЕЦ „Белене”

Депутати искат анкетна комисия да разследва глобата за АЕЦ „Белене”

Народни представители от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и „БДЦ – Народен съюз” внесоха предложение за създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене”.

Комисията ще има за цел да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения по АЕЦ „Блене” за периода от 2006 г. до юни 2016 г.

„Положително е, че има достатъчно партии и депутати, които са убедени в необходимостта от извършването на ревизия на проекта АЕЦ „Белене”. Това каза председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

По думите му, АЕЦ „Белене” е част от трите губещи енергийни проекта, които биха довели България до национална катастрофа и виновните не трябва да остават в сянка, затова дълг на народните представители е да установят виновниците, да бъдат извадени обстоятелствата и доказателствата, които да бъдат представени пред обществото и пред институциите, които имат ангажимент”, посочи той.

От БСП се противопоставиха на предложението. Председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че е безсмислено да се „прелива от пусто в празно, за да си допълват заплатите”. „Има една временна комисия за проверка в сферата на енергетиката, която се оглавява от Валери Симеонов, т. е. от човек от управлението“, посочи Нинова и обясни, че комисията съществува вече осем месеца.

По думите ѝ състоянието на енергетиката включва и АЕЦ „Белене“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ