Спорният законопроект за реформа на Върховния съд в Полша мина и през Сената

Спорният законопроект за реформа на Върховния съд в Полша мина и през Сената

Спорният законопроект за реформа на Върховния съд в Полша мина и през Сената

Горната камара на полския парламент - Сенатът, одобри през изминалата нощ законопроекта на управляващата партия „Право и справедливост” за реформа на Върховния съд, който според критиците подкопава разделението между изпълнителната и съдебната власт.

Законопроектът, приет в сряда от долната камара, беше подкрепен от 55-има сенатори срещу 23 гласа против. Двама сенатори се въздържаха. По време на дебатите, които продължиха 15 часа, хиляди демонстранти протестираха из цяла Полша срещу закона, засилващ политическия контрол над Върховния съд.

Спорният законопроект предвижда освобождаване на всички настоящи членове на съда с изключение на избраните от президента. Променя се и структурата на съда, като се добавя камара, която ще се занимава с нарушенията на правилата или етичните норми в съдебната система.

За да влезе в сила, текстът трябва да бъде подписан от Дуда, който прие да се срещне с председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф в понеделник, 24 юли. Държавният глава разполага с 21 дена, за да сложи подписа си, да наложи вето на закона, или ако има съмнения - да го прати в Конституционния съд. Още два закона за съдебни реформи, гласувани на 12 юли, очакват подписа му. 

ЕС предупреди, че може да наложи санкции на Полша, включително да я лиши от право на глас при вземане на решения на съюза. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ