Спорът за името: Нова, Северна, Вардарска или Горна Македония

Спорът за името: Нова, Северна, Вардарска или Горна Македония

Спорът за името: Нова, Северна, Вардарска или Горна Македония

Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие) - това са предложенията на международния посредник в спора за името между Скопие и Атина Матю Нимиц, предава БГНЕС.

Предложенията бяха оповестени от македонския новинарски портал мкд.мк само няколко часа след приключването на преговорите между македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в присъствието на Нимиц. Съкратеният вариант на името, което може да се използва е Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija ili Gorna Makedonija (както ще се изписват в международните отношения, бел.ред.). 

По отношение на езика има две предложения „македонски“ („makedonski“), или „official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna. Името, което ще бъде прието, ще се използва както в двустранните отношения, така и на международно ниво. Македонското правителство на този етап уточнява само, че "се създават условия за придвижване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат предвид различията".

Нимиц заяви, че е дал предложенията си на двете страни: "Те трябва да ги представят на техните правителства, които трябва да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение".
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ