Сърбия прие за „грешни“ действията на Русия, но няма да я санкционира

Сърбия прие за „грешни“ действията на Русия, но няма да я санкционира

Сърбия прие за „грешни“ действията на Русия, но няма да я санкционира

Сърбия уважава териториалния интегритет на Украйна и смята, че военните действия на Русия срещу нея са „грешни“, но няма да налага санкции на Москва, обяви президентът Александър Вучич.

Страната прави деликатен баланс между европейските си стремежи, партньорството с НАТО и вековния си религиозен, етнически и политически съюз с Русия, пише „Ройтерс“.

Понеже напрежението между Русия и Европейския съюз заради Украйна нараства, Сърбия е под натиск да хармонизира външната си политика с тази на блока, към който цели да се присъедини, и да въведе санкции срещу Москва. „Те (Русия) бяха единствената страна, която не наложи санкции срещу нас през 90-те години“, каза Вучич на заседание на Съвета за национална сигурност.

„Те също така подкрепиха нашата териториална цялост в ООН. Не трябва да забравяме това“, предупреди президентът, имайки предвид позицията на Русия спрямо бившата сръбска провинция Косово, чиято независимост Москва отказа да признае.

Въпреки това Вучич каза, че Съветът за национална сигурност е стигнал до заключението, че Сърбия счита за „много погрешно нарушаването на териториалната цялост на редица държави, включително Украйна“.

Страната е енергийно зависима от Русия. През 2008 г. тя продаде мажоритарен дял от петролната си компания на „Газпром нефт“. В замяна Русия блокира членството на Косово в Организацията на обединените нации. Сърбия загуби контрол над провинцията след бомбардировка на НАТО през 1999 г., за да спре убийствата на етнически албанци от сръбските сили по време на 2-годишна борба с бунтовниците.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ