Стефан Янев докладва колко американски военни има у нас в момента

Стефан Янев докладва колко американски военни има у нас в момента

Стефан Янев докладва колко американски военни има у нас в момента

Точно 206 американски военни провеждат учения в България със съответната техника и въоръжение към средата на януари. Това обяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на парламентарния контрол в петък в отговор на запитване от депутата Елена Гунчева от "Възраждане" относно съвместно използвани военни бази на територията на България.

"И в момента продължават този тип учения, защото българските и американските въоръжени сили провеждат такъв тип учение от началото на януари. То ще продължи до месец юни", уточни той.

Военният министър обясни още, че числеността на цивилния и военния компонент, присъстващ от САЩ на територията на България, не може да надвишава 2500 души. "От 2006 г. до момента не е имало случай, в който американските военнослужещи да са доближавали цифрата от 2500. Говорим дори не за постоянно присъствие, а за тип учения, които се провеждат на учебния полигон в Ново село", посочи Янев.

Гунчева добави, че не ѝ е ясно каква работа имат американските войски в България. "Ние сме член на НАТО, а не протекторат на САЩ", заяви тя и попита защо почти всички надписи в тези бази са на английски и това е националният език там.

Министърът беше категоричен, че съоръженията са под български контрол. "Внушението, че са някакъв вид американски бази е по-скоро неправилно и мисля, че не е коректно. Решението за създаването на подобен тип съвместни съоръжения е взето от правителството и парламента през 2006 г. В момента да търсим критика по отношение на тогавашното политическо представителство е не много коректен спор, не е адекватен във времето", уточни Янев. 

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата "Граф Игнатиево" да започне в средата на тази година, каза още министърът на отбраната в отговор на въпрос за подготвеността на авиобазата за приемане на новите изтребители F-16.

"Извършват се необходимите процедури заедно с агенцията на НАТО по инвестициите. Там нещата вървят нормално и се надяваме около средата на годината да започне този ремонт, който ще бъде и основополагащ за всички останали, защото тогава авиобазата ще бъде затворена за използване, а наличните самолети ще бъдат предислоцирани на друго летище. Съответно целият комплекс от дейности тогава трябва да бъде извършван с максимална съсредоточеност и координираност", добави министър Янев.

По време на парламентарния контрол стана ясно още, че са ремонтирани 50 км от оградата по границата ни с Турция в два основни участъка - при Свиленград и Елхово.

"Това е около две трети от цялата дължина на граничното съоръжение. Направени са необходимите поправки, там където има паднали оградни пана, добавена е необходимата тел, ремонтирана е инфраструктурата, както е отстранена и растителността", уточни военният министър. Той заяви, че към момента армията участва с 20 души в опазването на държавната граница, които са ангажирани с транспортни задачи, за решаване на определени логистични задачи.

Ремонтът на наблюдателната аеросонда обаче е отпаднал, разясни той и заяви, че 5 млн. лева, предвидени за това, не са използвани и са върнати на министерството на финансите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ