Стефан Янев очаква коалиционно споразумение с разписани правила и отговорности

Стефан Янев очаква коалиционно споразумение с разписани правила и отговорности

Стефан Янев очаква коалиционно споразумение с разписани правила и отговорности

Служебният премиер ген. Стефан Янев призова партиите, които участват в разговори за съставяне на правителство, както и да сключат публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и ангажименти. Този коментар той направи в началото на редовното заседание на служебния кабинет

Според него, в политическото говорене думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание, например "обединение". "Този термин е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че думата коалиция до голяма степен е натоварена с негативна конотация, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", уточни служебният министър-председател. 

Той отбеляза, че наблюдава, че парламентарно представените политически сили са припознали призивите за диалог, ефективност, политическа комуникация и смислени политически действия и взаимодействия. 

"Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на сериозно парламентарно мнозинство. Бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика както в сферата на образованието, така и по отношение на борба с корупцията, по отношение на необходимостта от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, необходимостта от спешни и адекватни мерки за борба с демографска криза, необходимостта от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт така, че да се преодолеят различията в икономическото развитие на регионите и местната власт да има повече възможности да решава проблемите на хората", добави Стефан Янев.

Служебният премиер подчерта, че е време да се премине от политическо говорене към реални действия. "Именно в това ще проличи отговорността и готовността на политическите сили да работят в обществен интерес и в интерес на България. В тази готовност и тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение", уточни той.

"В този смисъл очаквам политическите партии да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности за реализиране на обществения интерес. Призивът ми е в действие в точно тази посока. Всички тези политики да бъдат в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в посока обществения интерес", каза още Стефан Янев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ