Свещеник препоръча отлъчване от църквата на политици заради Истанбулската конвенция

Свещеник препоръча отлъчване от църквата на политици заради Истанбулската конвенция

Свещеник препоръча отлъчване от църквата на политици заради Истанбулската конвенция

Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква (БПЦ), ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция, заяви архимандрит Дионисий, бивш предстоятел на храма „Св. Александър Невски“.

„Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева.

Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата”, настоя свещеникът, известен най-вече със зарята на Великден преди две години, заради която беше низвергнат от синода.

По думите му тези, които не са против документа, са "либерална сган".

Днес парламентът обсъжда текстовете, смятани за спорни, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева организира обществена дискусия по законопроекта. Вчера църквата призова конвенцията да не бъде ратифицирана.

Докато в НС се провеждат дебатите, пред прозорците на Народното събрание ще се проведат два протеста – в защита и „против” Истанбулската конвенция. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенцията. В нейна подкрепа те организират и демонстрация в 11 часа в градинката между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По същото време обаче има организиран и протест против Истанбулската конвенция пред Народното събрание. Митингът ще призове президента Румен Радев за дебати по темата.

„Надявам се да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с Конституцията, с международни договори, с приети в страната закони, които така или иначе дават една гаранция за възможност за защита. Надявам се Светият синод да действа и по-остро освен да призове народните представители”, добави отец Дионисий.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ