Таван за субсидиите и комасацията - спорни моменти в коалиционните преговори в сектор "Земеделие"

Таван за субсидиите и комасацията - спорни моменти в коалиционните преговори в сектор Земеделие

Таван за субсидиите и комасацията - спорни моменти в коалиционните преговори в сектор "Земеделие"

Завишаване на контрола при производството на храни, стимулиране на местни производства и подпомагането на чувствителните сектори, като животновъдство и производство на плодове и зеленчуци, както и нуждата от напояване - това са идеите, около които преговарящите партии за съставяте на коалиционно споразумение на този етап имат пълно съгласие по темата "Земеделие". Тя е една от двете основни преговорни теми наред със Здравеоапзавена във втория ден на преговорите за коалиционно споразумение, инициирани от "Продължаваме Промяната", като на масата на преговорите са поканени "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Дискусиите се провеждат в експертен формат по 18 теми от вторник до събота.

Очаквано налагането на таван на субсидиите и комасирането на земята са спорните моменти, по които потенциалните партньори в правителството тепърва ще търсят съгласие, предава БНР. 

България е страната, в която най-голям дял от европейските субсидии се получава от най-малък дял земеделски производители, припомниха от "Да, България". Според представителите на партията, у нас земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за така нареченото налагане на тавани на плащанията. Ето защо те предлагат да може да се използва таванът на плащанията от сто хиляди лева.

От ИТН обаче предупредиха, че това трябва да стане на база на един много сериозен анализ, защото огромна част от земеделската земя в България се дава под аренда. Това означава, че една огромна част от тези субсидии през арендата влизат в икономическия живот на страната ни, аргументираха се от партията. 

"Продължаваме промяната" подкрепят идеята за налагане на таван на субсидиите, но не споменаха конкретна сума, до която трябва да се ограничат сумите. 

От БСП се въздържаха от подкрепа за таваните. Според представителите на Левицата е важно да се уточни с какво този таван помага на малките и средни производители. 

В България кооперирането е трудно осъществимо и оттам трябва да се изхожда от политиките в сектор "Земеделие", смятат от БСП. Експертите на партията настояват за гаранционен фонд, което да не налага стопаните да ипотекират имуществото си при всеки заем. От левицата настояват още за контрол върху пестицидите, както и за изграждането на напоителни системи в страната чрез бюджета с инвестиции в помпените станции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ