Теменужка Петкова изненадана от разговорите между Радев и Путин за енергийни проекти

Теменужка Петкова изненадана от разговорите между Радев и Путин за енергийни проекти

Теменужка Петкова изненадана от разговорите между Радев и Путин за енергийни проекти

„Изненадана съм, че се водят разговори за енергийни проекти на територията на България, които България развива, а тази тема не е обсъждана с нас. Никой не печели от това институциите да не си говорят помежду си“. Това заяви в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова по повод разговора с руския президент Владимир Путин по инициатива на българския държавен глава Румен Радев, където е коментирана и цената на газа.

„Ние разбрахме от прессъобщението на президентската институция, че е имало такъв разговор, но акцентът е бил енергийните проекти, без да се споменава кои. Този разговор е по инициатива на българския президент. Енергийните проекти, върху които правителството работи, са ясно дефинирани, а решенията за тях се вземат от българското правителството“, поясни Петкова.

„АЕЦ „Белене” и „Балкански поток” са български проекти, инфраструктурата е наша, парите са наши. Правилата, които спазваме, са европейските. Правилата за цената на газа са дефинирани в споразумението на ЕК с „Газпром“, уточни енергийният министър.

По думите й, проектът „Балкански поток” се развива с много бързи темпове и се спазват всички изисквания, както в областта на природния газ, така и в областта на обществените поръчки. Налице са 239 км тръби, 162 км от трасето е почистено. По 138 км от трасето са разнесени тръби, за 100 км има заварени тръби. Компресорните машини са обект на отделна обществена поръчка.

„През месец май ще бъдат готови първите 308 км от трасето, а те ще дадат възможност да се транспортира природен газ към Сърбия. В рамките на договора ще бъдат завършени и другите 166 км“, добави Теменужка Петкова.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ