Тереза Мей се подготвя за "мек Брекзит"

Тереза Мей се подготвя за мек Брекзит

Великобритания се подготвя за „мек Брекзит“, въпреки формалното напускане на единния пазар и митническия съюз на ЕС. Премиерката Тереза Мей ще съобщи това днес на депутатите от Камарата на общините в британския парламент според предварителното й изявление, разпространено от офиса й.

Мей ще се отчете за срещата в Брюксел на 14 и 15 декември, на която лидерите на ЕС потвърдиха започването на втория етап от преговорите за раздялата. На тях ще се съгласуват въпросите за сътрудничеството в сферата на сигурността и търговията.

Според ЕС има общ стремеж на ЕС и Обединеното кралство да постигнат бърз напредък по отношение на периода на изпълнение. Това ще даде сигурност на работодателите и семействата на работниците, че се стремим към „мек Брекзит“, се казва в изявлението на премиерката.

Тя припомня изказването си през септември, че в строго ограничения във времето преходен период след Брекзит, Великобритания формално няма да е член на общия пазар и на митническия съюз. „Но ние ще предложим взаимно да имаме достъп до пазарите ни, както сега. Ще подготвим и осъществим нови процеси и системи, които ще залегнат в основата на бъдещото ни партньорство“, подчертава Мей.

В преходния период Лондон ще започне да регистрира пристигащите европейски граждани като подготовка на бъдещата имиграционна система на страната. Великобритания ще се готви за независима търговска политика чрез преговори, където е възможно, или чрез подписване на търговски споразумения с трети страни, които ще влязат в сила след края на периода на изпълнение, заявява Мей.

При „мекия" сценарий за развода няма да има митнически тарифи между Великобритания и ЕС, но ще има нетарифни търговски бариери, подобни на тези между Норвегия и ЕС.

При „твърд" Брекзит отново ще бъдат наложени митнически ограничения според споразуменията на Световната търговска организация. Като последствие и Обединеното кралство, и ЕС ще загубят стотици хиляди работни места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Руанда започва ваксинация срещу вируса Марбург, за да ограничи смъртоносната епидемия
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
"УниКредит" срещу "Комерцбанк": Ще се роди ли "европейски шампион"?
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing