Тереза Мей: Великобритания трябва да приеме „тежките факти“ за Брекзит

Тереза Мей: Великобритания трябва да приеме „тежките факти“ за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей изложи своята визия за бъдещето икономическо партньорство на Великобритания с ЕС след Брекзит и заяви, че страната ще трябва да приеме някои „тежки факти“, предаде Би Би Си.

„Ще напуснем единния пазар, животът ще бъде по-различен. Достъпът до пазарите ще бъде по-малък от сега“, каза Мей по време на своята реч в Меншън хаус в Лондон

Мей призна, че ще има „възходи и падения“ и че както при всички преговори, нито едната от двете страни „няма да получи всичко, което иска“, но подчерта, че Обединеното кралство и ЕС имат „общ интерес да намерят най-доброто решение“.

Тя заяви, че споразумението между двете страни трябва да се основава на справедливи условия и „обвързващи ангажименти“, които да осигурят честна и открита търговия.

„Например, може да запазим европейските регулации в някои области като държавната помощ и конкуренцията, за да останем в крак с ЕС.“, каза Мей, като допълни, че трябва да се сложи край на юрисдикцията на Европейския съд във Великобритания.

Тереза Мей заяви, че Великобритания иска да има свободата да сключва търговски споразумение, да контролира своите закони и да има „възможно най-безпроблемна граница“ с ЕС, като допълни, че всички спорове за бъдещите отношения между двете страни не могат да бъдат решавани от „британски или европейски съдилища“.

По въпроса за границата в Ирландия, Мей отхвърли предположенията, че решението за налагането на „твърда граница“ между двете Ирландии зависи еднолично от Обединеното кралство.

„Не е достатъчно ние да кажем, че няма да въведем твърда граница. Ако ЕС принуди Република Ирландия да го направи, това е тяхно решение. Ние решихме да напуснем и имаме отговорността да помогнем за намирането на решение, но не можем да го направим сами, всички трябва да работим заедно“, каза Мей.

Британският премиер призова за споразумение за свободна търговия, обхващащо повечето сектори на икономиката, което да е по-обширно от това между ЕС и Канада, но с по-ниско ниво на интеграция от модела на Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство.

„Трябва да постигнем нов баланс, но няма да приемем правата на Канада и задълженията на Норвегия“, заяви Мей.

Тя също така поясни, че Великобритания ще разгледа възможността да продължи членството си в Европейската агенция по лекарствата, Европейската агенция по химикалите и Европейската агенция за авиационна безопасност, като спазва техните закони и следва финансовите задължения.

Мей заяви, че Обединеното кралство ще се ангажира да запази регулаторните стандарти в страната на „толкова високо ниво, колкото в ЕС“, за да осигури безпроблемна търговия. Тя допълни, че макар законодателството в Обединеното кралство да не е „идентично" с това в ЕС, то ще „постигне същите резултати“. В някои случаи парламентът може дори да приеме „идентични закони“ на фона на исканията на износителите за общи стандарти.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но британското правителство иска преходен период от две години, който да изглади пътя към бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
Руанда започва ваксинация срещу вируса Марбург, за да ограничи смъртоносната епидемия
"УниКредит" срещу "Комерцбанк": Ще се роди ли "европейски шампион"?
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing