Да няма ощетени сред новите пенсионери, нареди Борисов

Да няма ощетени сред новите пенсионери, нареди Борисов

Да няма ощетени сред новите пенсионери, нареди Борисов

Соломоновско решение за смятане по два начина на парите за старини на бъдещите пенсионери бе договорено на свиканата днес извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Поводът за нея бе нова формула за изчисляване на пенсиите, която според последни анализи на НОИ ще ощети близо 31% от бъдещите пенсионери. По старата формула всеки имаше право да избере трите години от трудовия си стаж с най-висока заплата и съответно осигуровки, по които да се сметнат парите му за старини. Прието през 2015 година решение обаче, което влиза в сила сега, предвижда да се вземат предвид само осигуровките от 2000 година насам.  

Волята на премиера по темата за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек. Това обяви социалният министър Бисер Петков след извънредна среща при Бойко Борисов заради надигащото се недоволство около новата формула за изчисляване на парите за старост. На този етап, взетото решение е пенсиите на бъдещите пенсионери да бъдат изчислени по двете формули - по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер, обясни управителят на НОИ Ивайло Иванов. Вероятно ще се прибегне до компенсационни механизми за допълване на разликата.

Вицепремиерът Томислав Дончев също увери, че няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер. Дончев обяви, че правителството търси 53 млн. лв., за да осигури Великденски добавки. Вероятно решението ще бъде взето още тази седмица. Разговорите по изчистването на казуса с новите пенсии ще бъдат продължени на експертно ниво, за да се изпълни волята на премиера, вероятно ще има и законодателни реформи, поясни социалният министър Бисер Петков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ