Агенциите по храните и горите минават на пряко подчинение на МС

Агенциите по храните и горите минават на пряко подчинение на МС

Агенциите по храните и горите минават на пряко подчинение на МС

До шест месеца две от най-важните агенции, които в момента са под шапката на земеделското министерство ще излязат от състава му и ще преминат директно под ръководството на Министерски съвет - Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. На практика така те ще получат ранг на министерства.

От състава на земеделското министерство ще излезе и изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", отговорна за верността на финансовите отчети и изградената система за контрол в Разплащателната агенция на България. Тя ще премине на подчинение на финансовото министерство, съобщи на брифинг министърът на земеделието Иван Иванов. 

Изваждането на Изпълнителната агенция по горите от земеделското министерство бе сред договорените от управляващата коалиция структурни промени по време на преговорите за съставяне на правителство, лансирана от "Продължаваме промяната" и ползваща се с подкрепата на останалите коалиционни партньори. Мотивите са, че така ще бъдат пресечени корупционни схеми и зависимости на ИАГ от "земеделско лоби в министерството". 

На брифинга днес министър Иванов представи и новия си екип от четирима заместници. 

Стефан Бурджев е ресорен зам.-министър по животновъдство, поземлена реформа, държавни помощи, морско дело и рибарство, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. 

Момчил Неков ще отговаря за Стратегическия план и евроинтеграцията, Програмата за развитие на селските райони, пазарните мерки, агрохранителните вериги. 

Иван Христанов - за растениевъдството и БАБХ, биологичното производство, директните плащания, борбата с градушките, а Атанас Добрев - за горите.

Тодор Байчев е парламентарен секретар. 

Съкратените преди Коледа пенсионери във ведомството ще бъдат поканени на работа след анализ в кои дирекции и служби има нужда от експерти, но на граждански договор, съобщи още министърът. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ