ЕРП-та спират всички планови ремонти. Задача №1 - осигуряването на непрекъснато захранване с ток

ЕРП-та спират всички планови ремонти. Задача №1 - осигуряването на непрекъснато захранване с ток

Трите ЕРП-та спират всички планови дейности по рехабилитацията на ел мрежата и основната им задача става осигуряване непрекъснатостта на снабдяването с електрическа енергия.

"И трите ЕРП-та преустановяват дейности, свързани с рехабилитация на мрежата, като останат само случаите на неотложна необходимост“, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг в Министерски съвет.

На среща с ръководствата на електроенергийните дружества са набелязани няколко типа мерки, сред които и стартиране на проверки от днес за изправността на алтернативното захранване на всяка болница на територията на страната с електроенергия. По закон, те трябва да разполагат с агрегати, които да се задействат при прекъсване на тока.

„Трите ЕРП-та стартират проверки в болниците, за да проверят как функционират системите, които са собственост на болниците, дали те са в изправност и дали биха могли да реагират при евентуални смущения при подаването на електрическа енергия“, добави министър Петкова.

В центровете за разплашане на сметките за електрическа енергия ще се въведе пропускателен режим. В клоновете ще влизат не повече клиенти от броя на гишетата в офиса. Въвежда се и мярка по отношение на влизането в тези центрове. Предприема се и дезинфекция на помещенията. Отделно от това, потребителите ще имат достъп до сметките си онлайн през сайтовете на трите ЕРП-та.  

Сроковете за плащане на задълженията могат да бъдат удължени, но след молба от конкретния абонат.

Теменужка Петкова потвърди категорично, че извънредната ситуация не отменя поетия ангажимент да бъде разработен механизъм, който да позволи на вскички клиенти на „Булгаргаз“, да бъдат възстановени надвзетите суми с оглед предоговарянето на условията на договора за доставка на природен газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“.

„Днес до 17 часа изтича срокът за подаване на становища от всяка една заинтересована страна. Ние няма да удължаваме този срок, защото искаме в края на тази седмиза заедно с колегите от КЕВР и парламента да предприемем всички действия, така че този въпрос да бъде разрешен и всички клиенти на „Булгаргаз“ да получат сумите, които са надвзети от август 2019 г. до настоящия момент“, каза още министър Теменужка Петкова.

Тя категорично се противопостави на призива на БСП да се замрази плащането на битови сметки като обясни, че това би довело до тежък срив на важни и стратегически системи - електроснабдяване, водоподаване, топлоснабдяване, тъй като осигуряването и доставката на тези услуги са пряко зависими от редовното финансиране, а то идва най-вече от платците. Освен това, подобен ход би довел до натрупване на сметки, които клиентите ще трябва да плащат наведнъж през следващите месеци и това би ги поставило в сериозно финансово затруднение, добави тя.

Като временна мярка все пак се въвежда възможност срокът за отложено плащане на сметките за ток, който в момента е 10 дни, да се удвои. Председателят на КЕВР, Иван Иванов също подкрепи Петкова по темата за идеите на БСП и обяви, че замразяване на битовите плащания би довело до кататастрофа.   

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ