Тръмп и Си Цзинпин ще се опитат да стоплят отношенията по време на срещата на Г-20

Тръмп и Си Цзинпин ще се опитат да стоплят отношенията по време на срещата на Г-20

Китайският президент Си Цзинпин и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще обсъдят в двустранни преговори начини за разрешаване на търговско-икономическите противоречия между двете страни на срещата на върха на Г-20 в Аржентина. Това съобщи днес китайският заместник-министър на търговията Ван Шоувън, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Ван изрази надежда, че двете страни ще намерят начини да изгладят различията си чрез диалог, на основата на равнопоставени консултации, взаимни ползи и доверие.

Представители на Вашингтон и Пекин са в близък контакт по инструкции на лидерите си, допълни той.

Вашингтон настоява Пекин да подобри пазарния достъп и защитата на интелектуалната собственост на американските компании, да намали субсидиите за промишлеността и да вземе мерки за преодоляване на търговския дисбаланс от 375 млрд. долара. Тръмп наложи мита върху китайски внос за 250 млрд. долара в опит да засили натиска. От 1 януари се очаква увеличаване от 10 до 25 процента на американски мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара. Тръмп заплаши на наложи мита и за целия оставащ китайски внос на стойност около 267 млрд. долара, ако Пекин не изпълни американските искания.

Американският президент заяви вчера, че се надява да постигне сделка при срещата си със Си Цзинпин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ