Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция като имот

Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция като имот

Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция като имот

Международната космическа станция може да стане частна – това иска Белият дом, който обяви, че отказва да финансира скъпата програма на НАСА през следващите години, съобщи „Вашингтон пост“.

Администрацията на бившия строителен предприемач Доналд Тръмп мисли да превърне МКС в нещо като недвижим имот в орбита, приватизиран от частната индустрия.

Белият дом планира да спре финансирането на станцията до 2025 г. и да остави това на частни собственици.

"Решението за прекъсване на пряката федерална помощ на МКС през 2025 г. не означава, че апаратът ще бъде изведен от орбита тогава - възможно е индустрията да продължи да използва някои елементи или възможности като част от бъдеща комерсиална платформа", се казва в документ за вътрешно ползване, получен от "Вашингтон пост".

Сега проектът се управлява от космическите агенции на САЩ и Русия с участието на европейската, японската и канадската агенции.

До момента САЩ са похарчили близо 100 млрд. долара за станцията и затова планът вероятно ще срещне остра съпротива. Миналата седмица сенаторът републиканец Тед Крус коментира, че само малоумници могат да решат да спрат финансирането на орбиталната станция.

В бюджета на правителството за 2019 са предвидени 150 млн. долара за проучване на евентуалната приватизация. Белият дом ще поиска „анализи на пазара и планове за развитие“ от частния сектор.

Франс прес отбелязва, че не е получила коментар от НАСА за новата идея на Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ