Тръмп очаква положително писмо от Ким Чен-ун

Тръмп очаква положително писмо от Ким Чен-ун

Тръмп очаква положително писмо от Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че към него пътува писмо от севернокорейския лидер Ким Чен-ун и изрази увереност, че това ще е едно положително писмо, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Знам, че писмото ще ми бъде доставено, лично писмо от Ким Чен-ун до мен", каза Тръмп и поясни, че писмото му е пратено посредством държавния секретар Майк Помпейо, предава БТА.

Южнокорейски представители, които се срещнаха с Ким по-рано тази седмица, казаха, че са предали послание от Тръмп на Ким и че Ким им е дал послание, което да бъде предадено на Тръмп. Съдържанието на двете послания не бе дискутирано.

Само преди две седмици Тръмп отмени планирано посещение в Пхенян на Майк Помпейо, като посочи за това недостатъчния напредък от страна на Ким по ангажимента за денуклеаризация. Сега в интервю за журналисти на борда на президентския самолет Тръмп определи изявлението на Ким относно него и относно това, че искал да постигне денуклеаризация през управлението на администрацията на Тръмп като много положително изказване.

В интервюто в президентския самолет Тръмп призова главния прокурор Джеф Сешънс да разследва "Ню Йорк таймс", след като изданието публикува критична статия от анонимен автор, представящ се за високопоставен член на президентската администрация.

Президентът заяви, че критичната към управлението му статия е въпрос, свързан с националната сигурност и затова трябва да има разследване. Запитан дали ще предприеме действия срещу изданието, Тръмп каза: "Ще видим. Обмислям това точно сега". Относно анонимния автор на статията Тръмп каза, че ако той има достъп до много поверителни документи, то тогава Тръмп не го иска на срещите, на които се обсъждат подобни въпроси. Президентът повтори, че е срам за изданието, че е публикувало въпросната статия.

Тръмп засегна и въпроса за разследването за руската намеса в американските избори и каза, че е отворен към идеята да седне на разговор с разследващите при "определени условия", предаде Ройтерс. "Мисля, че ако се срещнем, това трябва да е справедлива среща", каза Тръмп и допълни, че не иска да се озове в капан, при който той не е разпитван, защото има основателна за разследването причина, а защото разпитващите искат да му устроят клопка или засада.

В интервюто Тръмп каза още, че САЩ и Япония са започнали търговски преговори.

Тръмп също така каза, че е готов да наложи допълнителни мита върху внос от Китай в размер на 267 милиарда долара. Това предупреждение той отправи в момент, в който светът очаква да бъдат наложени мита от САЩ върху вносни китайски стоки в размер на 200 милиарда долара. А сега Тръмп споменава за мита за още 267 милиарда долара, които може да бъдат наложени след митата за 200 милиарда долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ