Тръмп разреши отново вноса на трофеи от убити слонове

Тръмп разреши отново вноса на трофеи от убити слонове

Тръмп разреши отново вноса на трофеи от убити слонове

Администрацията на Доналд Тръмп получи остри критики от защитниците на животните заради решението да позволи на американските ловци отново да внасят в САЩ трофеи от убити в Зимбабве слонове, съобщава Франс прес.

Забраната за слонски трофеи бе въведена по времето на Барак Обама.

Американската агенция за лов и риболов (USFWS) ще издава разрешения за внос на трофеи от слонове, убити за удоволствие в Зимбабве между 21 януари 2016 и 31 декември 2018 според сайта на федералната агенция. Така властите потвърдиха анонса, направен неотдавна на южноафриканския форум в защита на лова на диви животни. Според няколко американски медии разрешението за трофеи ще се прилага и за животни, убити в Замбия.

„Грешка на администрацията на Тръмп. Всеки ден вече убиват по 100 слона. Сега бракониерството ще се засили“, протестира организацията „The Elephant Project“ в Twitter.

Администрацията на милиардера се възползва от текст в американския закон за застрашените видове, според който вносът на трофеи е допустим, ако е от полза за опазването на вида в по-широк смисъл.

„Ловът за удоволствие, ако е законен и добре регламентиран като част от програма, може да допринесе за опазване на някои видове, като насърчи местното население да пази тези видове и да инвестира средства в това“, пояснява федералната агенция.

„За да подкрепят защитата на вида, ловците трябва да ловуват само в държави със силно управление, интелигентно стопанисване и диви популации в добро здравно състояние“, добавят чиновниците.

Мнозина критици веднага заподозряха, че решението на американските власти е свързано със страстта на децата на президента, които редовно ходят на лов за трофеи в Африка.

В социалните мрежи се разпространява снимка на Доналд Тръмп младши с нож в едната ръка и слонска опашка в другата, позиращ до мъртвото животно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ