Турция: Съдът остави в ареста петима опозиционни журналисти

Турция: Съдът остави в ареста петима опозиционни журналисти

Турция: Съдът остави в ареста петима опозиционни журналисти

Турски съд остави в ареста петима журналисти на опозиционния вестник „Джумхуриет“ по обвинение за „терористични действия“, съобщи Франс прес. Този процес се смята за емблематичен за унищожаването на свободата на медиите в Турция. Някои от жерналистите са вече от 10 месеца в ареста.

Съдът отхвърли искането за освобождаване на журналистите от вестника, критикуващ президента Реджеп Ердоган.  Сред петимата са главният редактор Мурат Сабънджъ и директорът Акън Аталай.

Решението е предварително, преди изслушването на 25 септември, когато ще бъде взето „по-твърдо решение“, заяви председателят на съда.

Аталай, Сабънджъ, новинарят Кадри Гюзел, разследващият журналист Ахмет Сик и счетоводителят на изданието Юсуф Емре излязоха от залата под аплодисментите на публиката, дошла да чуе присъдата.

Общо 17 шефове, журналисти и други настоящи и бивши служители на „Джумхуриет“ бяха обвинени, че са подкрепяли „въоръжени терористични организации“. Застрашават ги до 43 г. затвор.

Според правозащитниците  разправата с журналистите отразява състоянието на свободата в Турция след т.нар. опит за преврат през юли миналата година, дал повод за масовата чистка на критиците на Ердоган.

Властите издадоха междувременно заповеди за ареста на 63-ма души, сред които 45-има бивши служители на разузнаването, съобщи Анадолската агенция тази сутрин.

Те са заподозрени за връзки с ФЕТО, както в Турция наричат привържениците на проповеднига в изгнание Фетуллах Гюлен. Операцията за задържането им тече в 21 турски провинции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ