Турция не се извини за изказванията на външния си министър

Турция не се извини за изказванията на външния си министър

Турция не се извини за изказванията на външния си министър

Без извинение от турската страна завършиха близо 5-часовите разговори между премиера Бойко Борисов и вицепрезидента на Турция Фуат Октай, които се проведоха в резиденцията "Снагов" до румънската столица Букурещ след Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, информира Дарик.

Снощи Бойко Борисов поиска извинение за изказването на турския външен министър Мевлют Човушоглу, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Те са в избори, но и ние сме в избори, заяви пред журналисти българският премиер след разговорите, които приключиха след полунощ.

"Те считат, че нищо не са ни засегнали. Било извадено от контекста. Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното... Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи", подчерта Бойко Борисов след срещата си с Октай.

"Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи, така че ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Никой не ни е оказал каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията", коментира Борисов.

"Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме. Толкова по въпроса. За толкова много проекти говорихме, че ме е яд, че за подобно нещо толкова си влошаваме отношенията. Защото ефектът вие сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо по никакъв начин това не било нито натиск, било ситуация", каза още Борисов.

Междувременно тази сутрин външният министър Екатерина Захариева коментира в ефира на bTV, че да се използва религията за политически цели е крайно опасно. Има дипломатическо напрежение между България и Турция, но то не е предизвикано от нас, заяви тя. По думите ѝ не само Турция, но и други държави започват да използват религията като част от политиката. Според нея това е много опасно за целия свят и очевидно никой не си дава сметка.

"Очевидно е, че не го правят за първи път и вече става системно. Много е лесно и ние да втвърдим тона, но не го правим. Изборите ще минат, но след това отново ще сме съседи и ще искаме да имаме добри отношения", коментира Екатерина Захариева. Тя припомни, че миналата година, отново преди избори, имаше изказване на президента Реджеп Ердоган, след което се наложи България да реагира остро.

Тази година отново има невярно, неприемливо и несъотвестващо на добросъседските отношения изказване. Отново на предизборен митинг в район, където има изселници от България. Очевидно, за да се мотивират мюсюлманските избиратели, които са по-религиозни", на мнение е министър Захариева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ