Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния "Джумхуриет"

Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния Джумхуриет

Турската полиция е задържала главния редактор на опозиционния вестник „Джумхуриет“ Мурат Сабунджу, а жилищата на мениджърите и редакторите на изданието са били обискирани, съобщи Си Ен Ен Тюрк.

Мотивите за ареста и претърсванията не са известни, предава Франс прес и Ройтерс.

Според Си Ен Ен Тюрк са издадени 13 заповеди за арести на журналисти и шефове във вестника.

Сабунджу е задържан, а властите издирват изпълнителния директор на изданието Акън Аталай, както и журналиста Гюрай Оз, предаде Анадолската информационна агенция. Но според вестника, който няма информация за мотивите за арестите, Оз вече е задържан.

Новите арести идват на фона на масовите репресии на турското правителство срещу всички, подозирани за връзки с проповедника Фетуллах Гюлен, когото властите обвиняват за опита за преврат през юли.

Предишният главният редактор на вестника Джан Дюндар напусна поста си след опита за преврат. Той и журналистът Ердем Гюл бяха осъдени но първа инстанция на 5 години и 10 месеца затвор за разкриване на държавни тайни. Обвиненията срещу тях са за публикации от миналата година за предполагаеми доставки на оръжие от Турция за ислямистки бунтовници в Сирия.
Дюндар успя да напусне Турция, но полицията задържа съпругата му.

През 2015 г. други двама журналисти бяха преследвани заради препечатването на корицата на френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo след терористичния акт срещу редакцията му.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ