Турският парламент одобри прехода към президентски режим

Турският парламент одобри прехода към президентски режим

Турският парламент одобри прехода към президентски режим

Турският парламент прие на първо четене проекта за Конституция, която дава по-големи правомощия на президента Реджеп Ердоган.

18-те текста ще бъдат обсъдени още веднъж от сряда нататък, преди да бъдат подложени на референдум, отбелязва Франс прес.

Пропрезидентската Партия на справедливостта и развитието имаше нужда от 330 гласа в 550-членния парламент, за да приеме конституционните промени. Тя получи подкрепата на десните националисти в меджлиса.

С новата Конституция президентът получава правото да назначава и уволнява министри. Премахва се постът на министър-председателя – нещо, което досега не се е случвало в турската история. Парламентарните и президентските избори ще се провеждат едновременно.

Действащата Конституция, приета през 1982, гарантира независимостта на съдебната система от изпълнителната власт. Ако реформата бъде окончателно одобрена, президентът ще може да се намесва пряко в правораздаването.

Опозицията – Републиканската народна партия, осъди налагането на авторитаризъм от президента Ердоган след поредицата чистки, последвали опита за държавен преврат на 15 юли.

Управляваща партия ПСР оправда замяната на парламентарно управление с президентски режим с необходимостта от укрепване на страната на фона на терористичната заплаха от ДАЕШ и кюрдските бунтовници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ