Турският външен министър разкритикува Европа

Турският външен министър разкритикува Европа

Мевлют Чавушоглу – турският министър на външните работи – заяви, че някои държави се опитват да повлияят на историческия референдум в Турция, който има за цел да внесе изменения в конституцията, пише The Republic.

Той не уточни кой точно визира. Припомняме ви обаче, че отношенията между Турция и определени страни от Европа (в частност Нидерландия и Германия) са обтегнати. По-рано пък президентът Реджеп Ердоган определи и двете държави като нацистки, тъй като не позволиха на турски министри да агитират в подкрепа на провеждания в неделя референдум.

Докато гласуваше в Анталия, Чавушоглу заяви, че някои „от чужбина“ правят опити да кажат на турците какво да правят. Той  обаче добави, че решението е изцяло в ръцете на турските граждани.

Междувременно и министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм даде своя вот. „Какъвто и да е резултатът, ние ще го уважим. Решението на нашия народ е най-красивото решение“, заяви той пред репортери извън изборната секция.

Ако референдумът бъде одобрен, сегашната правителствена система ще бъде заменена с президентска, като властта ще бъде концентрирана в ръцете само на един човек. Лагерът на Ердоган описва проекта за нова конституция като средство за създаване на ефективно управление. Президентска република, в която няма да има нестабилни коалиционни правителства.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ