Цачева обеща законодателна промяна заради бягствата от затворите

Цачева обеща законодателна промяна заради бягствата от затворите

Цачева обеща законодателна промяна заради бягствата от затворите

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще инициира законодателна промяна за полагането на труд от лишени от свобода след поредния случай на избягал затворник от обект, на който е работел.

В края на миналата седмица главният прокурор посочи, че именно дупки в законите позволяват затворниците да бягат. „Зле написаните закони позволяват или дори "приканват" лишените от свобода да бягат от затворите”, заяви Сотир Цацаров.

По думите на правосъдния министър оценката на социалния работник, който е трябвало да прецени състоянието на затворника, не съответства с личността на лишения от свобода.

По повод охраната на затворниците докато са на работа, Цачева коментира, че в закона има един единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица. „Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица”, смята Цачева.

„Очаквам днес, най-късно утре, да получа пълна информация по проверката относно начина, по който този затворник е пуснат да работи навън, фирмата, където е работел и как се е осъществявал там контролът”, заяви Цачева в ефира на bTV.

Министърът на правосъдието уточни, че има случаи на отклонили се след работа затворници, но в последните години те значително намаляват. За миналата година били само пет. По думите на Цачева проблеми в тази сфера има, но политиките, които се изпълняват, и финансирането, което се отпуска, показват, че се работи в правилната посока за подобряване на системата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ