Асен Василев: Бюджет 2022 ще бъде внесен в парламента до края на януари

Асен Василев: Бюджет 2022 ще бъде внесен в парламента до края на януари

Бюджетът за 2022 година ще бъде внесен в Народното събрание до края на януари, като публичното му обсъждане се очаква да започне в средата на месеца. Това заяви на брифинг финансовият министър Асен Василев. Той определи като реалистично да има бюджет за тази година в рамките на февруари. 

"Бюджетът ще бъде със сравнително малко заложени политики, защото министрите не са готови с новите политики спрямо коалиционното споразумение, където има решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, за да бъдат заложени всички политики за 2022, както за 2023 и 2024 г.", каза Василев, докато представяше финансовите резултати за изминалата 2021 г. и прогнозата за финансовата 2022 г. 

По думите му, завършваме годината с бюджетен дефицит от 3%, което с 0.6% по-малко от предвидения в актуализацията и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет на 2021 г.

"Това се дължи основно на по-високи приходи", каза финансовият министър. Приходите за 2021 по консолидираната фискална програма са със 7,9 млрд. лв. повече от тези през 2020 г.

"Разходната част на бюджета беше вдигната два пъти. Веднъж при актуализацията с 2.5 млрд, като средствата отидоха за подпомагане на пенсионерите, социално подпомагане, подпомагане на бизнеса и допълнителни средства за медиците на първа линия. Отделно с решение на НС допълнително 1.2 млрд. бяха разпределени за добавки за пенсиите от 60 лв. и за енергийни помощи. Бяха направени и няколко преструктурирания в енергийни помощи и за ваксинирането на възрастните хора", посочи финансовият министър. 

В момента правителството осъществява безпрецедентна програма за енергийно подпомагане на обща стойност 1,5 млрд. лв., от които до момента са разплатени към 450 милиона лева, допълни той. "Подкрепата е за всички бизнеси, не само за ресторантьорите. Мерките по програмата 60/40 също продължават. Започват и секторни политики от ББР. Не очакваме вълна от фалити. Това го чувахме миналата година и не се случи. Не мисля, че ще се случи и тази година. Помощ ще има и за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ", обясни Василев. 

По темата за върнатия от Брюксел национален план за възстановяване вицепремиерът и финансов министър заяви, че до средата на януари ще бъде изготвена версия, която да "работи еднакво добре както за Брюксел, така и за родната енергетика."

Асен Василев добави още, че е разработена амбициозна програма за редица инфраструктурни обекти. "В програмата е включено изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ "Струма" и "Черно море", както и редица пътни отсечки. Общата стойност е над 12 милиарда лева, като идеята е програмата да бъде реализирана през следващите четири години", обясни министърът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ