Правата на българите ще бъдат защитени след Брекзит, потвърди Барние

Правата на българите ще бъдат защитени след Брекзит, потвърди Барние

За пореден път Великобритания даде да се разбере, че правата на българите ще бъдат защитени след напускането на островната държава от ЕС. Първо тази позиция беше изразена от британския министър-председател Тереза Мей през миналата седмица, а днес потвърдена от лавния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние, който се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Българското председателство ще бъде изключително важно за преговорите по Брекзит”, каза Мишел Барние след срещата.

„Сложихме край на първия етап на преговорите с Обединеното кралство и се разбрахме правата на европейските граждани във Великобритания и на гражданите на Обединеното кралство да са защитени. Това се отнася и за българите там и за гражданите на Великобритания в България - допълни той. Ще имам срещи с министри, депутати и работодатели по темата Брекзит”, подчерта Барние.

„Въпросът за правата на българите във Великобритания беше поставян неколкократно от вашия министър-председател Бойко Борисов по време на преговорите”, каза Барние.

„Съвместно постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор след няколко месеца", посочи той. „Споразумението включва правото на българите да пребивават във Великобритания, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, както и правото да се събират със семействата си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук, в България", допълни главният преговарящ.

„Важни са разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. Трябва да развиваме и сътрудничество във въздухоплаването, в правосъдието и за стабилността на нашия континент", каза още Барние. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка, подчерта той.

„Сътрудничеството е нужно да включва борбата срещу тероризма, отбраната и сигурността. България е добре подготвена да продължи работата по тези теми”, отбеляза Мишел Барние.

„От името на всички се надявам да придвижим преговорите с Великобритания напред", отбеляза Бойко Борисов. „Пожизнено са гарантирани правата на българите, които вече са във Великобритания. За след „развода” ще договаряме следващи условия, защото още не знам параметрите на Брекзит”, допълни той.

„Социалният, финансовият и икономическият залог са много големи в тези преговори. Ако Брекзит не стане с правилни стъпки, може да има щети за милиарди и човешки съдби да бъдат поставени на кръстопът”, каза Борисов.

„Оттук насетне се надявам да се намери баланс и на други теми като военното сътрудничество и сигурността. Специалните ни служби трябва да работят в пърлен синхрон по теми като тероризъм, прането на пари и миграцията. Започваме усилено да  работим по европейския бюджет, в който след излизането на Великобритания от ЕС ще има десет милиарда евро по-малко всяка година”, допълни той

„Мисля, че този Брекзит ще е труден. Политическата декларация трябва да бъде добре подготвена в следващите няколко месеца и се надявам да имаме една обща позиция", заяви българският премиер.

В заключение Борисов сподели, че се надява рано или късно Великобритания да се върне в ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
Руанда започва ваксинация срещу вируса Марбург, за да ограничи смъртоносната епидемия
"УниКредит" срещу "Комерцбанк": Ще се роди ли "европейски шампион"?
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing