Владимир Путин ІV спечели изборите с рекорден резултат

Владимир Путин ІV спечели изборите с рекорден резултат

Владимир Путин ІV спечели изборите с рекорден резултат

Владимир Путин печели за четвърти път президентските избори в Русия със 76,63% от гласовете според данните от преброяването на 99% от бюлетините.

Сегашният резултат е рекорд в кариерата му. ЦИК обяви, че за новия стар президент са гласували 55,2 млн. руснаци. През 2000-та той спечели с 52,94% - 39,74 млн. избиратели, през 2204 – резултатът беше 71,31% (49, 563 млн. души), през 2012 – 63,6%, 45,602 млн., отбелязва Би Би Си.

Изборите се смятаха за квази плебисцит за Путин.

Той става вторият най-дълго управлявал Русия след Сталин. На въпрос дали ще се кандидатира и за пети мандат, Путин се пошегува: "Това е малко смешно. Искате да кажете, че ще управлявам, докато стана на 100 г.? Е, не".

Далече зад него са комунистът Павел Грудинин (11,82%), националистът Владимир Жириновски (5,68%), тв водещата Ксения Собчак (1,65% ), кандидатът на "Яблоко" Григорий Явлински  (1,03%). Останалите претенденти получават под 1%.

Оставащите бюлетини могат да променят резултатите, но само в части от процента. Путин получава почти 3,5 пъти повече от всички останали кандидати взети заедно (обшият им резултат е 22,28%) и почти 6,5 пъти повече от втория класирал се – Грудинин, изчислява ТАСС.

Резултатите бяха оспорени от опозицията, която съобщи да хиляди изборни измами и нередности. В социалните мрежи се появиха клипове как членове на избирателни секции пускат в урните наръчи попълнени от тях бюлетини.Имаше съобщения за организиран корпоративен вот, при който автобуси изволзвали с автобуси трудови колективи до отдалечени секции.

На други клипове се виждат бюлетини, на които избирателите са написали Путин#надоело.

Опозицията беше призовала за бойкот на изборите.   

По последни данни избирателната активност е надхвърлила 67% (около 107 млн. руснаци) според 95% от преброените бюлетини, заяви зам.-председателят на ЦИК Николай Булаев.  Така активността надхвърли показателите на предишните президентски избори (65,3%), но не успя да достигне заветните за Кремъл 70%. Окончателните данни ще станат ясни по-късно тази сутрин.

Още от сутринта вчера активността беше по-висока, отколкото през 2012 г. ЦИК докладва, че към 10,00 московско време са гласували близо 16% от избирателите – 2,5 пъти повече, отколкото преди 6 години. В някои райони беше отчетена 100% активност – например в Камчатка и Чукотка.

В други райони с традиционно висока активност като Чечения и Дагестан този път обаче тя се понижи.

В седмицата преди изборите социолозите прогнозираха активност 63-67%, а при допитванията 74% от руснаците заявяваха намерение да гласуват. Авторитетният „Левада център“ не правеше социологически сондажи, след като беше обявен за „чуждестранен агент“.

Кремъл се беше прицелил към победата със 70% при 70% активност, писаха няколко руски медии.

Масовото гласуване беше насърчено и от последните поправки в изборния закон, с които Кремъл позволи да се гласува не само по адресна регистрация – за целта беше достатъчно да се подаде заявление. За вдигане на активността беше разгърната мащабна рекламна кампания. В Русия след промените активността никога не е достигала заветните 70%.

На концерт, озаглавен „Русия, Севастопол, Крим“, снощи Путин отпразнува победата заедно с годишнината от анексията на Крим през 2014, заради която изборите бяха насрочени на 18 март – датата на анексията.

Той е получил близо 90% от гласовете в тази бивша украинска територия – около 1 млн. гласа допълнително, което е малко над 1% от общия му резултат.

Смятам този резултат за признание за направеното през последните години в много тежки условия, заяви Путин, припомняйки в превземането на Крим. Публиката скандира „Русия, Русия“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ