Владимир Путин подкрепя национализация на бизнеси, напуснали Русия

Владимир Путин подкрепя национализация на бизнеси, напуснали Русия

Владимир Путин подкрепя национализация на бизнеси, напуснали Русия

Руският президент Владимир Путин подкрепя идеята за въвеждане на външно управление на компании, обявили изтеглянето си от руския пазар, предаде РИА „Новости“.

Властите са подготвили законопроект, който има за цел да предотврати затваряне на производството, стана ясно от днешната виртуална среща на представители на правителството на Русия.

„Правата на тези чуждестранни инвеститори и колеги, които остават в Русия и работят в Русия, трябва да бъдат надеждно защитени. И моля правителството да не изпуска това от поглед. Тези, които ще закрият производството си, трябва да действат решително тук. Тогава е необходимо… да се въведе външно управление и след това тези предприятия да се прехвърлят на тези, които искат да работят“, каза Путин.

Сред компаниите, спрели продажбите си на руския пазар, е McDonald’s. Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че руски фирми могат да заменят около 250 ресторанта на американската верига за бързо хранене в столицата за една година. „Разговаряхме с редица предприятия, които работят в този бранш, и виждаме, че в рамките на шест месеца, най-много една година, цялата тази мрежа може лесно да бъде заменена от нашите местни предприятия“, каза той.

„Освен това ще помолим новооткритите предприятия да се възползват максимално от кадровия потенциал, който работи в McDonald’s“, поясни още Собянин.

Вчера „Ройтерс“ съобщи, че член на управляващата партия в Русия е предложил национализиране на чуждестранни фабрики, които спират операциите в страната заради инвазията в Украйна. В изявление, публикувано в понеделник на сайта на „Единна Русия“, секретарят на генералния съвет, Андрей Турчак, каза, че операциите по затварянето са „война“ срещу гражданите на Русия.

По време на срещата Путин изрази благодарност на хората, помогнали на евакуираните от Донбас в средата на февруари, и каза, че тази помощ е дълг на Русия и няма друг изход. „Осем години, безкрайни осем години тези хора трябваше да оцеляват в мазета. Децата им пораснаха и започнаха да ходят на училище. При такива условия, с плъхове, които тичат наоколо“, каза руският президент, цитиран от ТАСС.

По думите му широката обществена подкрепа е знак, че решението на Русия да помогне на Донбас е било правилно.

Руското правителство състави и списък на стоки и оборудване, чийто износ се забранява до края на 2022 година за повечето страни по света. Според официално изявление, цитирано от CNN, списъкът включва над 200 стоки, включително „технологично, телекомуникационно, медицинско оборудване, превозни средства, селскостопанска техника, електрическо оборудване“, както и „жп вагони, локомотиви, контейнери, турбини, машини за обработка на камък и метал, монитори, проектори, конзоли и панели“. Изключение се прави за държавите от Евразийския икономически съюз (Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан), както и за Абхазия и Южна Осетия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ