Дипломатически рейд на германския външен министър в Киев и в Москва

Дипломатически рейд на германския външен министър в Киев и в Москва

Дипломатически рейд на германския външен министър в Киев и в Москва

Германското правителство е готово на сериозен диалог за европейска сигурност с Русия, но няма да се отклони от принципите си, съобщи външният министър Аналена Бербок, която в два поредни дни, днес и утре ще посети Киев и Москва.

„Готови сме да проведем сериозен диалог за взаимни споразумения и да предприемем стъпки, които ще дадат повече сигурност на всички в Европа, включително и на Русия. Ние обаче не можем и няма да се отклоним от основните принципи на Хелзинкското споразумение“, настоя Бербок, цитирана от ТАСС, визирайки документа от 1975 г., подписан на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа и считан за ключов елемент от потушаването на напрежението от Студената война.

По време на двудневната си дипломатическа совалка Бербок първо ще проведе разговори днес с украинския президент Володимир Зеленски и колегата си Дмитрий Кулеба. После ще отпътува за Москва, където за утре има насрочена среща с руския външен министър Сергей Лавров. На срещите ще бъдат обсъдени ситуацията в Донбас, напрежението на руско-украинската граница и двустранните отношения.

„По време на разговорите ми в Москва ще бъде важно за мен да посоча нашата позиция. Новото федерално правителство иска задълбочени и стабилни отношения с Русия. Списъкът с конфликтни въпроси, които трябва да обсъдим, е дълъг“, коментира германският външен министър. Говорейки за важните двустранни теми, тя изброи науката, културата, търговията, възобновяемите енергийни източници и климатичните проблеми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ