Володимир Зеленски получава 29,66 % от гласовете в Украйна, а действащият президент Петро Порошенко - 16,83 %

Володимир Зеленски получава 29,66 % от гласовете в Украйна, а действащият президент Петро Порошенко - 16,83 %

При преброени 10,27 % от протоколите комикът Володимир Зеленски получава 29,66 % от гласовете, а действащият президент Петро Порошенко - 16,83 %. На трето място се класира бившата министър-председателка Юлия Тимошенко с 13,75 % от гласовете.

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна съобщи, че избирателната активност на президентските избори в неделя е била 63,48 % при обработени данни от 198 окръжни комисии от общо 199, предаде агенция ТАСС.

Председателката на ЦИК Татяна Слипачук съобщи, че първият тур на изборите е преминал без системни нарушения. "Избирателите свободно изразиха волята си", каза тя, съобщавайки първите резултати от президентските избори.

Над 9 млн. украинци не са участвали в гласуването. Съгласно представените от нея данни, цитирани от украинското издание "Кореспондент", от 26,77 млн. избиратели, включени в списъците, бюлетини са получили малко под 17,59 млн. От избирателния процес е била изключена територията на Донбас, където според различни оценки между 2 и 4 млн. души биха могли да подкрепят кандидати на опозицията. Заради особености на вътрешното законодателство не са могли да гласуват и между 1 и 3 млн. украинци от вътрешноразселените лица, които нямат постоянен адрес. 

Съгласно промени във вътрешния регламент ЦИК премахна всички избирателни секции в Русия, с което от гласуване бяха изключени още около 3 млн. украинци.

Голяма част от гласоподавателите в контролираните от сепаратистите източни райони на Украйна и в Крим вероятно не са участвали в гласуването, защото трябваше да преминат специален процес по регистрация в контролирана от Украйна територия, отбелязва Ройтерс. Но жители на полуостров Крим, запазили украинските си паспорти след руската анексия преди 5 г., преминаха на континента, откъдето автобуси ги откараха до най-близката избирателна секция, съобщава Ройтерс. 

Според "външния министър" на т.нар. "Луганска народна република" Владислав Дейнего жителите на "Луганска народна република" не са проявили желание активно да участват в президентските избори. По данни на ЦИК на Украйна в Луганска област избирателната активност е била 56,77 %.

Ройтерс съобщава, че дълги опашки за гласуване са се оформили в съседна Полша, където са се преместили между 1 и 2 млн. украинци в търсене на работа и по-високи заплати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ