Върховната рада на Украйна утвърди състава на новото правителство

Върховната рада на Украйна утвърди състава на новото правителство

Върховната рада на Украйна утвърди вчера състава на новото украинско правителство, предаде ТАСС.

Юристът Олексий Хончарук беше утвърден за министър-председател, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Хончарук беше предложен за премиер от президента Володимир Зеленски и получи подкрепата на 290 от общо 450 депутати във Върховната рада.

Новото правителство ще се състои от 15 министри и двама вицепремиери. То получи подкрепата на 281 народни представители. За утвърждаването му бяха необходими 226 гласа "за".

Броят на министерствата бе намален. Министерството на енергетиката бе обединено с това на екологията, министерството на икономиката - с министерството на аграрната политика, а министерството на младежта и спорта - с министерството на културата. Единственият досегашен министър, който съхранява поста си, е министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

Дмитро Кулеба стана вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция, а Михайло Фьодоров - вицепремиер по въпросите на дигиталната трансформация.

Тимофий Милованов бе утвърден за министър на икономическото развитие, Оксана Маркарова - за министър на финансите, а Олексий Оржел - за министър на енергетиката и околната среда.

Вадим Пристайко бе одобрен за министър на външните работи, а Андрий Захороднюк за министър на отбраната, предаде Асошиейтед прес.

Пристайко е бивш посланик на Украйна в Канада и бивш ръководител на украинската мисия към НАТО. Той заяви пред народните представители, че ще работи за решаването на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"Нуждаем се от мир и стабилност", изтъкна Пристайко.

Утвърденият за министър на отбраната Андрий Захороднюк заяви, че ще се бори с корупцията в армията.

"Всички знаят, че в армията се краде. Хората се умориха от тези проблеми", каза Захороднюк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ