ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор

ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор

ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор

Изтича крайният срок, в който Висшият съдебен съвет трябва да изработи правилата на процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

Преди две седмици правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Липсата на такива правила обаче стана причина за отлагане на разглеждането на искането на министър Йорданова. Едва след като станат ясни и правилата, по които може да бъде отстранен предсрочно, ще започне дебатът "за" и "против" освобождаването му, предава БНТ. 

"Фактът, че министърът на правосъдието упражнява конституционните си правомощия и внася предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание на тежки нарушения и оронване престижа на съдебната власт не е война, не е нападение. Това е правова държава и поставяне на въпроси, за които да се понесе отговорност", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред медиите преди началото на заседанието. 

Йорданова не е съгласна с твърдението на Иван Гешев, че единствената институция, която брани закона, е прокуратурата. 

"Нека напомня че едно от лицата, заради които България е осъдена в Европейския съд за павата на човека, за нарушаване на човешки права и свободи, е именно г-н Гешев. Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес", бе категорична тя.

Преди началото на заседанието главният прокурор Иван Гешев коментира изнесената информация за образуваното досъдебно производство срещу Асен Василев.

"Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията. Не ми е известно досега Конституцията да е суспендирана. Напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева търпимост към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона. Г-н Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове в някакво предаване. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна да не се образуват досъдебни производства срещу конкретно лице, а за конкретни престъпления, това означава, че г-н Рашков е придобил тези листове по незаконен начин", заяви Гешев.

"Българската прокуратура отдавна сигнализира, че има доста тревожни тенденции за нарушаване върховенството на закона. За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по конституция", добави Гешев.

По думите му не е бил разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, когато ги е поканил на дебати. "Предложих разговор по всички теми, касаещи върховенството на закона и правата на човека. Предложих разговор включително за теми, които те постоянно излагат - за отговорността на главния прокурор, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор, конкретни казуси, с които съм запознат. Не се притеснявам към тях да се присъединят и други представители на изпълнителната власт. В интерес на гражданите е да има диалог между институциите", заяви главният прокурор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ