Въвеждат спешно повикване от превозно средство на номер 112

Въвеждат спешно повикване от превозно средство на номер 112

Въвеждат спешно повикване от превозно средство на номер 112

Законодателни промени предлагат да бъде въведена функцията „e Call” на единния европейски номер 112. Това е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично, за осъществяване на звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящия център за приемане на спешни повиквания.

За промените в Закона на МВР на първо четене гласуваха 97 депутати, 48 бяха против, а 17 се въздържаха.

Предвиждат се още увеличаване на глобите за водачи на тежкотоварни МПС-та, неспазилите пътните знаци и създали непосредвена опасност за движението да бъдат глобявани от 500 до 3000 лв. Досега тя беше на стойност до 150 лв. Глобите за паркиране в близост и на спирки са записани на няколко пъти в закона, но по различен начин. Поради тази причина Комисията по транспорт предложи текста да бъде прецизиран до второ четене.

Разширяват се правомощията на полицейските органи на Главна дирекция „Гранична полиция”. Това ще позволи на органите на реда да извършват оперативно-издирвателна дейност и да разследват престъпления на територията на цялата страна, ако те са в тяхната компетентност.

Уреждат се и изискванията за подготовка на разследващите полицаи. Регламентират начина, по който ще се охраняват обекти на МВР и се ширяват правомощията на лицата, охраняващи обекти, които не са предоставени за охрана от министерството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ