Възможно е да има още облекчения по новия вариант на мярката 60/40

Възможно е да има още облекчения по новия вариант на мярката 60/40

Възможно е да има още облекчения по новия вариант на мярката 60/40

По последния вариант на 60/40 до момента са кандидатствали 5493 работодатели за изплащане на компенсации на 150 705 души, като вече са платени близо 151 млн. лв. Заедно с първия дизайн на мярката са разплатени над 337 млн. лв. на бизнеса, така са запазени почти 250 хил. работни места. Това заяви в интервю за в. "24 часа" социалният министър Деница Сачева. 

В сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" са запазени почти 30 хил. работни места, където мярката стига 80/20. В транспорта се говори за запазването на работата на около 6000 души. По програмата "Заетост за теб", която отпуска минимална заплата за нает безработен, са подадени 4493 заявления за 12 693 свободни работни места. Преобладават тези в "Преработващата промишленост" - 33%, следват тези в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" - 26,5% и "Търговия и ремонт на автомобили" - 15,9%. С помощта от 290 лв. подкрепихме и 197 самоосигуряващи се. Тази мярка ще продължи и през зимния сезон отново със средства от ЕК, отчете Сачева. 

"Желанието ни е да удължим и променим мярката “Заетост за теб”, като тя обхване и общински предприятия, и да увеличим квотата, за да помогнем на малките фирми. Досега фирмите с до 10 души персонал можеха да наемат двама безработни по програмата, а с новите правила те ще са четирима. Така ще отговорим на засиления интерес на малките фирми към тази мярка", каза социалният министър. 

В понеделник новият вариант на мярката 60/40 ще бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Средствата за запазване на заетостта предлагаме да са в размер 60 на сто от размера на осигурителния доход за август. Няма да има нужда работодателите да кандидатстват с пълния комплект документи. Тези, които вече са кандидатствали по програмата, ще подават списъчния състав на служителите, за които кандидатстват. Има още няколко дребни облекчения. Имаме неофициална съгласувателна процедура с Европейската комисия и имаме разрешение към сектора с дерогациите да включим и транспорта. Т.е. както туризма, така и транспортът ще могат да ползват мярката за сезонни работници. Говорим за случайния превоз, който обслужва туристическия сезон. Няма да имат ангажимента да запазват работните места след края на мярката, но за следващия сезон ще трябва да пазят работното място", каза Сачева.

По повод обявеното от премиера Борисов, че бонусът от 50 лв. към пенсията ще се дава до края на мандата, а после ще има справедливо решение за вдигането на пенсиите, социалният министър заяви, че се работи по няколко варианта. "Един от тях бе за преизчисляване на най-ниските пенсии с дохода от 2015 г. Това би струвало около 1,2 млрд. лв. Този вариант вероятно няма да бъде приет, защото при него ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. пенсионери. По-справедливото решение е преизчисляване на всички пенсии", обясни тя. 

"За да се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия, разглеждаме и предложението таванът да стане 1440 лв. Тук ще трябва да проведем сериозни дебати с работодателите, защото това е свързано с вдигането на максималния осигурителен доход на 3200 лв. Това е причината все още да водим преговори и по какъв модел да се преизчислят пенсиите. Все още не можем да кажем окончателния вариант, но търсим възможности да се запази солидарният и справедливият модел на пенсионната система", добави Сачева. 

По думите й, пенсионната система е стабилна и средствата, които се намират в универсалните фондове за пенсионно осигуряване, са налични. Сребърният фонд също е в много добро състояние. Общият паричен ресурс на фонда към 31 август е в размер на 3,285 млрд. лв. и се инвестират по изключително консервативен начин. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ