"Възраждане" пак се стяга за протест

Възраждане пак се стяга за протест

"Възраждане" организира на 6 април протест пред Народното събрание, обяви на брифинг в парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Поводът е несъгласието с политиката на правителството относно войната в Украйна.

Костадинов се противопостави на предложението на "Демократична България" за започване на консултации за приемане на решение на Народното събрание за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

"Днес разбрахме, че българската държава започва да обмисля военна помощ. Заговори се и за нови военни контингенти на НАТО в България, не се знае колко ще бъдат. Във всеки един момент в нашата държава може да има до 5 хиляди американски войници, в момента имаме испански и нидерландски военни, по неофициална информация те са около 350 човека. Да не се окажем в следващите месеци неусетно със 7-8 хиляди чужди военнослужещи", каза още Костадинов.

Той напомни, че "Възраждане" е против въвличането на страната в конфликта. "Нека никой да не си мисли, че ще вкара България в конфликт току-така. По-скоро ще падне правителството и ще го свалим с всички възможни средства, отколкото да допуснем това нещо", заяви Костадинов.  

По-рано днес парламентарната група на "Демократична България" декларира, че започва консултации за приемане на решение на Народното събрание, с което да бъде даден мандат на правителството на България за оказване на военнотехническа помощ на Украйна според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна.

В тази връзка Георги Свиленски, председател на ПГ "БСП за България", направи изявление пред медиите, в което подчерта, че от Левицата са "категорично против" предоставянето на военна помощ за Украйна. "Ние като политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България предоставя, да бъде само хуманитарна. Предоставянето на военна помощ ще въвлече пряко България във войната. Нашата позиция е ясна и тя няма да бъде променена при каквито и да е консултации и разговори. Като коалиционни партньори сме готови винаги да водим диалог", каза Свиленски. 

Готовност за диалог по анонсираното от ДБ намерение за консултации изразиха и представителите на "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че подобна позиция за предоставяне на военна помощ за Украйна не е била обсъждана по време на коалиционните срещи досега. "Те отварят дискусията. Това е един нормален процес, който трябва да се случи между групите в парламента, за да видим какви са основанията и мотивите им. Ще ги обсъдим, разбира се, но със сигурност и коалиционната група от формации, и опозицията в този момент, в такава деликатна ситуация, трябва да излязат с обща позиция", добави Балабанов.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" коментира, че очаква повече конкретика по направеното от "Демократична България" предложение. "Готови сме да ги изслушаме, но също така сме реалисти", каза той и даде за пример информацията от Министерство на отбраната, че в момента страната ни няма как да предостави стратегическа бойна техника като ракети, например. "Ние сме готови да чуем предложенията и да ги обсъдим в коалицията", посочи той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ