"Възраждане" скочи в защита на Янев, иска оставка на цялото правителство

Възраждане скочи в защита на Янев, иска оставка на цялото правителство

"Възраждане" скочи в защита на Янев, иска оставка на цялото правителство

Партия "Възраждане" бе първата от основните политически сили у нас, излязла с мълниеносна реакция след като премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на министъ на отбраната Стефан Янев и тя ще бъде внесена утре за разглеждане в парламента.

От "Възраждане" бранят Янев и настояват за оставка на цялото правителство.

Ако Кирил Петков иска оставката на Стефан Янев с мотива, че всички трябва да следват политиката на премиера, ние от "Възраждане" искаме оставката на цялото правителство. Това се казва в позиция на партията малко след като стана ясно, че на извънредно заседание на Министерския съвет ще бъде поискана оставката на министъра на отбраната, а утре тя ще бъде гласувана и в Народното събрание. Според партията на Костадин Костадинов "политиката на премиера е в разрез с българския национален интерес".

"Мотивите, с които Кирил Петков иска оставката на Стефан Янев, са, че в неговото правителство няма как да се следва политика, различна от тази, която той като министър-председател е определил. Мотивите на Петков сигурно са правилни за самия него, но те важат в още по-голяма степен и за България и за българския народ. Няма как в българската държава някой друг да следва политика, различна от тази, която е в полза на българския национален интерес, различна от тази на интересите на българския народ", пишат от "Възраждане". 

Според партията на Костадин Костадинов "политиката на премиера е в разрез с българския национален интерес". "Политиката на Кирил Петков превърна България в страна-участник във военния конфликт и по този начин нанесе тежки щети на българските икономически и национални интереси", казват още от "Възраждане".

Те настояват за оставка на цялото правителство. "Считаме, че всяко едно действие, допринасящо за замесването на България във военния конфликт в Украйна, вземането на страна в конфликт между две близки и приятелски нам държави, защото и Украйна и Русия са ни еднакво близки и с тях имаме еднакво близки исторически отношения, е престъпно и оставката е най-малкото, което трябва да последва", се казва още в позицията.

"Мой военен министър не може да използва думичката "операция" вместо думичката "война". "Операция" не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са с възраст по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря", обяви на извънреден брифинг днес Кирил Петков. На него той анонсира, че на извънредно заседание на Министерския съвет днес ще бъде поискана оставката на министъра на отбраната. 

Снощи в публикация във Facebook Янев обясни, че няма да си подаде оставката "в тази геополитическа ситуация". "Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните "партньори" и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация", написа Стефан Янев във Фейсбук.

"Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Facebook. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции", предупреди от своя страна Кирил Петков. 

Последваха и други коментари на отделни политици, главно във фейсбук профилите им. "Започна специална военна операция между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2", написа в личния си профил във фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на комисията по отбрана към парламента Христо Гаджев.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ определи искането за оставка на военния министър като закономерно. „Изключително правилен ход на премиера. Това ще помогне на страната ни да бъде адекватна в настоящата криза“, заяви той и декларира, че "Демократична България" ще подкрепи решението на премиера.

“Заставам зад всяка дума на премиера Кирил Петков. Ще очакваме новото предложение. Аз вярвам, че то ще бъде изключително добро”, каза още Мирчев като допълни, че премиерът и правителството работят в синхрон. Той сподели също, че до този момент "нашето мнение и оценка за работата на премиера са повече от отлични в справянето с кризата”.

В ефира на NovaNews Мирчев заяви, че е притеснително български генерал от НАТО да използва терминологията на руския президент Владимир Путин, наричайки пълномащабната атака срещу Украйна “военна операция”. Според него в думите на Янев се открива путинова риторика и опит за рекет на правителството и коалицията.

“Не може един министър да рекетира и да има този начин на комуникация. Още повече, че той е български офицер, от когото се очаква малко повече мъжество и достойнство”, каза той.

Атанас Атанасов от "Демократична България" пък отправи призив на страницата си във фейсбук за "провеждане на пълномащабна операция за неутрализиране на руската агентура, действаща под различни форми на прикритие във всички сфери на обществено-политическия живот на страната.

От БСП засега се въздържат от официален коментар, като ще изчакат свиканото извънредно заседание на кабинета днес.  При проведения вчера Национален съвет на БСП депутатът Румен Гечев определи възможна оставка като удар по управлението, припомня БНР. Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че Стефан Янев е предложен от „Продължаваме промяната“.  „Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение, да го обсъдим и след това да се обявява или решава въпросът“, лаконично обобщи тя.

От ГЕРБ и ДПС също не бързат с официални коментари на този етап. Те ще изчакат позициите в управляващата коалиция и едва тогава ще направят изявление.

 

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ