Янев: Ключова задача на служебния кабинет е да гарантира честен изборен процес

Янев: Ключова задача на служебния кабинет е да гарантира честен изборен процес

Янев: Ключова задача на служебния кабинет е да гарантира честен изборен процес

Ключовата задача на служебния кабинет ще е да гарантира, че електоралният процес ще бъде честен, прозрачен и легитимен. Това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на първото заседание на новоназначения служебен кабинет. Заседанието на правителството започна с химна на Република България. Всеки министър получи екземпляр от Конституцията на страната.

"Основен приоритет на правителството ще е ефективното изпълнение на ангажимента по провеждане на демократични парламентарни избори и осигуряване на гаранции, че вотът ще бъде осъществен според правилата. Предстоят тежки месеци, но аз съм уверен, че ако продължим да работим усилено и всеотдайно, както досега, ще успеем да поддържаме всички важни обществени системи работещи и стабилни. Тази задача изисква мобилизиране и консолидиране на усилията на всички министри от кабинета. Много разчитам на екипа, с който ще продължим да работим и занапред, за да можем да отговорим на очакванията на българските граждани и да запазим стабилността в държавата до формирането на редовен кабинет", каза Янев.

По думите му, до избиране на редовен кабинет целта на служебния ще е да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, на обществените отношения, на социалните и икономическите процеси.

"Продължаващата сложна пандемична ситуация остава сериозно предизвикателство пред настоящия служебен кабинет, доколкото трябва да се поддържа ключовият баланс между усилията на държавата да запази живота и здравето на гражданите, от една страна, а от друга - да се гарантира стабилността на икономическата система и нормалата работа на бизнеса", каза още Янев.

Имаме наследени проблеми, които са трудно решими към настоящия момент, посочи премиерът и даде пример с казуса с неизплатените средства на строителния бранш. 

"Това е един от многото проблеми, които имаме усещането, че са заложени целенасочено с идеята да влязат на преден план точно в определен момент - по време на управлението на служебния кабинет. Подобна е ситуацията и в сферата на енергетиката, където има системен проблем. Там е необходимо цялостно преосмисляне на концепцията за развитието на тази сфера, както и да се направят фундаментални структурни промени. Ясно е, че служебният кабинет разполага с малко механизми да се справи с подобен тип предизвикателства, но въпреки това ще търсим ефективни решения в съответствие с правилата и действащите закони", коментира служебният премиер.

Стефан Янев благодари на министрите, които не са част от новия служебен кабинет. "Имахме прекрасно взаимодействие, резултатите са показателни и българското общество ги оценява високо. Пожелавам им успех в бъдещите начинания. Сигурен съм, че ще намерят най-подходящия начин и форма и занапред да работят в обществен интерес, за благополучието на България", каза той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ