Япония гони 8 руски дипломати

Manager News

Японското правителство обяви за персона нон грата 8 руски дипломати заради войната в Украйна, съобщи Associated Press.

Заместник-министърът на външните работи Такео Мори е уведомил за мярката руския посланик в Токио Михаил Галузин, заяви говорителката на МВнР Хикарико Оно. 

Редица европейски държави предприеха от началото на седмицата масово експулсиране на руски дипломати в отговор на войната в Украйна. САЩ и Европа наложиха нови икономически санкции срещу Русия, последните от които ограничават износа на въглища, забраняват на руски и беларуски сухопътни превозвачи да работят в ЕС и т.н.

ЕК представи подробен списък с новите санкции срещу Русия

Очаква се японският министър-председател Фумио Кишида да обяви допълнителни санкции срещу Русия съгласно споразумение на Г-7. Мерките, които са включени в него, предвиждат постепенен отказ или забрана за внос на руски въглища и петрол. Министърът на търговията Коичи Хагиуда заяви, че Япония планира поетапно да намали енергийната си зависимост от Русия.

Страната на изгряващото слънце вече наложи серия от санкции, включително замразяване на активи на високопоставени руски служители като президента Владимир Путин, ограничаване на износа за Русия на ценни стоки за армията и премахване на ключови банки от международната система за съобщения.

Япония се опитва да заеме по-водеща роля в международните мерки против нахлуването на Русия в Украйна заради опасенията на Токио от възможност за избухване на подобни конфликти в Източна Азия, където Китай предприема все по-агресивни военни действия.

Япония вече е изправена пред репресии от страна на Русия. Москва наскоро обяви спиране на преговорите за мирен договор с Токио по повод завзетите в края на Втората световна война от Съветския съюз Курилски острови.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ