Японският премиер - първият държавен лидер с визита при Байдън

Японският премиер - първият държавен лидер с визита при Байдън

Японският премиер - първият държавен лидер с визита при Байдън

Японският премиер Йошихиде Суга ще посети Вашингтон в първите дни на април, за да се срещне с Джо Байдън. Така Суга ще е първият чуждестранен лидер с лично посещение при новия американски президент, предаде ДПА.

Срещата ще се състои на фона на опасенията от нарастващото влияние на Китай в Индо-тихоокеанския регион. „Надяваме се да засилим допълнително двустранните връзки, включително съюза Япония-САЩ“, обясни говорителката на японското правителство Кацунобу Като.

Токио е особено притеснен за противоречивия нов китайски закон, който позволява на бреговата охрана на Пекин да използва оръжия. По-рано външният министър на Китай Уанг Ий заяви, че тази разпоредба „не е насочена към конкретна държава“.

„Това, че президентът Байдън дава спешен приоритет на този многостранен ангажимент говори за важността, която отдаваме на тясното сътрудничество с нашите съюзници и партньори в Индо-тихоокеанския регион“, каза прессекретарката на Белия дом, Джен Псаки.

Преди посещението на Суга в Белия дом държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин ще заминат за двудневна визита в Япония, където ще се срещнат с местните си колеги Тошимицу Мотеги и Нобуо Киши.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ