Йончева намери оригиналния запис на "Ало, Банов съм", дава го на прокуратурата

Йончева намери оригиналния запис на Ало, Банов съм, дава го на прокуратурата

Водачът на листата на БСП за евроизборите, Елена Йончева ненадейно намери оригиналния запис по случая "Ало, Банов съм" и обяви на брифинг, че го предоставя на Специализираната апелативна прокуратура. Въз основа на записа, направен от служител в министерството на културата, в началото на годината Йончева внесе сигнал в Специализираната прокуратура срещу сегашния министър на културата Боил Банов и го обвини, че в качеството му на заместник-министър на културата през 2016 г. е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма, извършвала ремонта на Ларгото. 

Само преди десет дни самата Йончева обяви, че никога не е разполагала с оригиналния запис, а с копие на дигитален носител. Именно поради липсата на оригиналния запис, което прави невъзможно да бъде направена проверка дали има извършени манипулации и обработка, както и заради отказа на Йончева да разкрие своя информатор, на 12 април бе прекратено досъдебното производство срещу Боил Банов.

На пресконференция в централата на партията днес  Йончева заяви, че "този път Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване".  "В момента ние разполагаме с оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата и той ще бъде предоставен още днес на специализираната прокуратурата." Йончева отново отказа да разкрие източника си, като се позова на етичния кодекс на медиите у нас, подписан през 2015 година, както и на предварителна директива на ЕС за защита на източника на информация, която обаче все още не е влязла в сила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ