Йорданов: Ако всеки политически субект надскочи партийните си пристрастия, ще има кабинет

Йорданов: Ако всеки политически субект надскочи партийните си пристрастия, ще има кабинет

Йорданов: Ако всеки политически субект надскочи партийните си пристрастия, ще има кабинет

„Приветствам решението ви да се отворите за диалог. Изключително важно е как вие виждате инструментите и механизмите за постигане на един открит и конструктивен диалог с другите партии, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети, цели и области на възможен компромис в името на българските граждани.“ Това заяви президентът Радев по време на консултациите за съставяне на правителство, които проведе с „Има такъв народ“.

Той заяви, че е направил всичко възможно по най-бързият начин да бъде свикано Народното събрание и да започнат консултациите. „От вас зависи да имаме информация кога да бъде връчен проучвателният мандат. Задачите са неотложни, но е много важно този диалог, който започвате с партиите, да доведе до устойчиво решение. Тук мога да си позволя да не бързам с мандата, но това ще зависи изключително от вас и ще държа на тази връзка, за да имам информация как вървят консултациите“, каза президентът.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че партията му ще предложи кабинет.

„Ние всички разбираме, че отговорността е наша като победители в отминалите парламентарните избори. Г-н Трифонов заяви веднага на другия ден, че ние тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем с ясното съзнание какво се иска от нас. Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът трябва да работи“, каза той.

Йорданов заяви, че се надява останалите политически партии, с изключение на ГЕРБ, с които ИТН няма да имат контакти под каквато и да е форма, също да надскочат някои свои партийни цели.

„Ние сме различни политически субекти и всеки от нас има приоритети, които понякога се разминават. Истината обаче е, че има някои основни неща, по които аз лично не виждам противоречие с останалите политически партии. Ако всеки политически субект надскочи някои свои партийни пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало на база общите ни цели да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което да може да излъчи кабинет“, добави той.

По думите му от ИТН първо ще се срещнат с политическите ръководства на поканените за преговори парламентарни групи, след което ще стане ясно дали има възможност за съставяне на правителство.

„Ако не получим подкрепа или не постигнем обща визия за някои основни неща, най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори. Това за нас не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм, но се надявам, че в останалите политически партии ще покажат разум, както направихме ние, когато изтеглихме първото предложение за кабинет, тъй като имаше персонални атаки срещу предложения от нас министър-председател“, заяви Йорданов.

Държавният глава отбеляза, че има ситуации, при които е за предпочитане да се отиде на избори, отколкото да има "безпринципна коалиция", но призова предсрочния парламентарен вот да остане на заден план като опция, защото пред България стоят важни проблеми за решаване, които изискват работещ парламент и редовно правителство.

След консултациите Йорданов заяви пред журналисти, че ИТН няма да влиза в коалиции. „Ще проведем разговор и ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната. Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е“, каза Йорданов.

„По мое разбиране, от декларациите на останалите политически партии – „Демократична България“, „Изправи се! Ние идване“, до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по-приоритите на някои неща и ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Така че, според ,нас ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, няма да има. Срокове не мога да кажа, не съм врачка, за да говоря напред. Факт е, че започват консултации още днес. Според това как ще протекат, ще стане ясно дали ще има предсрочни избори или ще има кабинет", коментира той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ