Защо управляващите предлагат 30% по-високи заплати за служители в 28 администрации?

Защо управляващите предлагат 30% по-високи заплати за служители в 28 администрации?

Защо управляващите предлагат 30% по-високи заплати за служители в 28 администрации?

Увеличение на заплатите в държавната администрация за служители, които работят на първа линия в условията на коронавируса. Това предвижда проект на правителствено постановление. Става въпрос за заетите в общо 28 администрации, като сред тях са ключови структури като НАП, НОИ, Агенция "Митници", Агенцията по заетостта и други. 

Предвижда се заплатите в различните ведомства да могат да бъдат увеличени еднократно с до 30 на сто. В мотивите за промените се посочва, че става въпрос за възнаграждения на  служителите, които са по-ниски в сравнение с други институциии в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето.

Предложенията са качени за публично обсъждане и предстои да стане ясно какви ще са резултатите. 

"Ще има сесия на парламента, когато приключи общественото обсъждане. Може да се наложи извънредна сесия на парламента", коментира за bTV депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. И добави, че политиката за повишение на доходите на българските граждани се води от началото на мандата. 

Според Румен Гечев от БСП предложението за увеличение на заплатите е политика на паниката.

"Промяната на заплатите се случва на фона на протести. Винаги, когато се намира на тясно политически, премиерът Бойко Борисов "отваря чувала", обясни той. Според него кризата няма общо със заплатите и уточни, че с пандемията трябва да се действа с добре разработена икономическа програма "Промяната на заплатите в бюджетната сфера води до промени в частния сектор. Няма числа, няма милиони, няма милиарди - не е ясно какъв ще бъде ефектът", заяви той. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ