Заместникът на Тереза Мей бе уволнен за секс скандал

Заместникът на Тереза Мей бе уволнен за секс скандал

Заместникът на Тереза Мей бе уволнен за секс скандал

Деймиън Грийн, вицепремирът на британското тправителство и един от най-близките съветници на премиерката Тереза Мей, бе уволнен, съобщи Би Би Си.

Формално Грийн е подал сам оставка след настоятелна молба да се оттегли.

Причината е секс скандал. Според разследването Грийн дал „неточни и неверни“ показания за подозренията, че през 2008 г. в служебния му компютър в Камарата на общините в британския парламент е съхранявал порнографско съдържание.

В писмото с оставката му Грийн поднася извинения за действията си. Премиерката Тереза Мей изрази дълбоко съжаление за напускането му, но отбеляза, че са нарушени седем принципа на публичния живот и министерския кодекс.

Това е третата скандална оставка в британското правителство след оттеглянето на министъра на отбраната Майкъл Фалън преди два месеца и на министъра по международното развитие Прити Пател.

Полицията разследваше Грийн за непристойно поведение и за притежание на порнографско съдържание, след като през ноември 31-годишната журналистка и активистка Кейт Молтби разказа, че е станала жертва на сексуален тормоз от негова страна.

Тя твърди, че през 2015 той небрежно опипал коленете й по време на среща в бирария, а година по-късно й написал неприличен SMS. Грийн отрече, но й се извини.

"Ясно ми е, че трябваше да бъда по-конкретен в медийните си изявления относно разговорите на полицията с адвокатите ми през 2008 г. за порнографията на компютрите ми и повторното им свързване с мен през 2013 г. Извинявам се, че изказванията ми бяха подвеждащи. Неоправданите и дълбоко нараняващи обвинения бяха неприятни както за мен, така и за семейството ми, но е правилно те да бъдат разследвани", каза Грийн, цитиран от Ройтерс и БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ