Започваме преговори със САЩ за възможни компенсации за изтребителите

Започваме преговори със САЩ за възможни компенсации за изтребителите

Започваме преговори със САЩ за възможни компенсации за изтребителите

България започва преговори с департамента по отбрана на САЩ за възможни компенсации заради забавянето на доставката на американските изтребители Ф-16 Блок 70. Това съобщи в Народното събрание министърът на отбраната Стефан Янев. По думите му, на този етап е твърде рано да се говори за евентуален отказ от самолетите.  

Преди седмица от посолството на САЩ обявиха, че има забавяне в програмата по производството на изтребителите поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. "Това неблагоприятното забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", допълниха от дипломатическата мисия.

"Договорът за доставка на самолетите F-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили е сключен през 2019 г. по условията на Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (FMS). Това са договори от типа правителство - правителство, в случая между правителствата на България и на САЩ, като общовалидната практика към такъв тип договори е правителствата да подхождат с доверие едно към друго, и в случая гарант за изпълнението на договора от страна на американските компании е правителството на САЩ", обясни министър Янев. 

При възможно забавяне или неизпълнение, правителството на САЩ налага същите санкции по отношение на компаниите, с които е сключен договорът за доставка на каквото и да е оборудване, които би наложило в случай, че тези договори бяха сключени в интерес на Департамента по отбраната на САЩ, поясни министърът на отбраната.  

По думите му, стандартните общи условия на такъв тип договори, изпълнявани по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, са, че купувачът може да отмени договор или да заличи отделни точки във всеки момент преди доставката на отбранителните продукти или извършването на услуги, свързани с отбраната.

"Всички разходи вследствие на тази отмяна на договора са изцяло за сметка на купувача. Правителството на САЩ се ангажира да консултира купувача за възможни закъснения", посочи Янев.

Той информира депутатите, че през следващите седмици се очаква посещение на специалисти от департамента по отбраната. "Ще бъдат направени и видеоконферентни разговори, за да се изяснят възможните компенсации, които може да получи България в лицето на ВВС заради забавянето на изтребителите", допълни военният министър.

Според него, засега не може да се говори за прекратяване на договора за доставка, при положение че не знаем всички обстоятелствата за забавянето и какви са възможните ходове. "Не е лесен нито за четене, нито за изпълнение този договор. Защото освен за доставка на самолетите, той е и за поддръжка на техниката", подчерта Янев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ