Започват преговорите за голяма коалиция в Германия

Започват преговорите за голяма коалиция в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел ще започне нов кръг от разговори за съставяне на правителство, в опит да сложи край на политическата криза в страната.

На масата за преговори ще седнат Християндемократическият съюз на Меркел(ХДС) и неговите  партньори от Християн-Социалния Съюз(ХСС), които ще опитат, в рамките на пет дена, да се споразумеят с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), водена от Мартин Шулц, за да създадат така наречената „голяма коалиция“.

Повече от три месеца след последните парламентарните избори в страната, Германия все още няма работещо правителство, като много експерти твърдят, че това може да е последният шанс на Меркел да образува стабилна коалиция.

Социалдемократите управляваха съвместно с дясноцентристката партия на канцлера Ангела Меркел през 8 от последните 12 години, но рекордно ниската подкрепа, която партията получи на изборите през септември, накара нейния лидер Мартин Шулц да обяви, че ГСДП ще мине в опозиция.

След като преговори за така наречената коалиция „ямайка“ между ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия(СвДП) и Зелените се провалиха, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер проведе няколко разговора с Мартин Шулц, за да го убеди да промени решението си и да седне на масата за преговори с Меркел.

Според едно проучване на общественото мнение, всеки трети германец мисли, че преговорите между Меркел и Шулц ще се провалят, въпреки че 54% от анкетираните заявяват, че връщането на власт на „голямата коалиция“ ще бъде положително за Германия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ