Затягат още цензурата в Русия

Затягат още цензурата в Русия

Затягат още цензурата в Русия

Депутатите от „Единна Русия“ предлагат законопроект за ограничаване на достъпа до информация, която съдът е обявил за уронваща честта, достойнството или деловата репутация, но не е свалена от интернет в определения срок. Това пише в. „Известия“, който е видял текста на документа. Сред авторите на проекта е шефът на парламентарната комисия по сигурност и борба с корупцията Василий Паскарев, предава ТАСС.

Според друг от вносителите, Ернст Валеев,  законът ще повиши нивото на изпълнение по делата за защита на честта и достойнството. Когато става дума за опровержения, възниква проблем, особено ако материалите са публикувани в интернет, смята той. На пострадалия трябва да се гарантира, че информацията, която го опозорява, ще бъде свалена. По думите му Роскомнадзор (държавният регулатор на информацията) вече разполага с „всички необходими инструменти за блокиране на данните“. Те се използват за изтриване на информации с екстремистко съдържание по искане на Главната прокуратура. Сега говорим за изпълнение на съдебни решения, добавя Валеев.

Според проекта блокирането на информацията ще става в срок от 1 работен ден.

По този начин всяка критична информация, включително за корупция, може да бъде премахната, ако засегнатият се сдобие със съдебно решение.

Междувременно Роскомнадзор може да започне процедура за блокиране на мрежата за бързи съобщения Telegram, тъй като в началото на тази седмица изтича 15-дневният срок да предаде на Федералната служба за сигурност (ФСБ, бивша КГБ, бел.ред. ) ключовете за шифриране на данните на територията на Русия, съобщава ТАСС. С тях службите ще имат достъп до личните данни и кореспонденция на потребителите.

Съдът отказа на Телеграм да отмени на заповедта на ФСБ, с която се определя ред за предоставяне на данните, необходими за декодиране на съобщенията на потребителите.

Създателят на Telegram Павел Дуров коментира, че месинджърът се обявява за свобода и неприкосновеност на личния живот на потребителите и заплахите да бъде блокиран са безплодни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ